Опорни хора - 16.1.2021 - Пълен запис

18.01.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„Цифрите категорично показват, че нещата стават по-добре, отколкото бяха. Общо взето в края на октомври – ноември картината беше изключително притеснителна. Мисля, че този път разумът отново надделя, отново се взеха навреме мерки, отново навреме се реорганизирахме. Този напрегнат момент е зад гърба ни. Броят на излекуваните е много по-голям от броя на заболелите“. Това каз в предаването „Опорни хора“ проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС.

Проф. Габровски подчерта, че към днешна дата е доста по-притеснен. „Причината е, че колегите от Западна Европа съобщават, че при тях нещата са много сериозни. Аз съм притеснен по две причини. Първо, защото в Западна Европа мерките бяха много по-тежки и сериозни, отколкото бяха тука. При нас дори и в най-строгите моменти режимът е бил относително либерален. Фактът, че въпреки тези строги мерки там се наблюдава нова вълна, наблюдават се отново препълнени болници, реанимационни отделения, за мен е безкрайно обезпокоителен момент.

Другата причина за безпокойство е, че при нас нещата идват малко по-късно. Всъщност, това, което се случва там сега, означава, че ние сме заплашени при нас да дойде малко по-късно. Според мен трябва да бъдем много внимателни. Един по-консервативен сценарий е по-добрият вариант“, заяви проф. Габровски.

Датата на парламентарните избори последно е 4 април 2021. Те са отложени с една седмица. „Доста хора се чудят, защо точно тази дата. Ако отлагаш и имаш мотиви, причини, след всички консултации при президента, лъскайки своя имидж, защото друг резултат няма от тези консултации. Румен Радев не си удържа на мъжката дума, че 28 – ми март е датата, която търсеше още от лятото, и изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, отложи с една седмица изборите и обърка маса неща. Явно неговите съветници са далеч от политиката, от организация на изборен процес, от политически процес като цяло“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по повод отложената с една седмица дата за парламентарните избори.

„Политически гаф е, защото на 4 април е католическият и арменският Великден. Арменците са 6500 души в страната, католиците са над 50 хиляди. В парламента имаше бурни изказвания по този повод“, допълни Спас Гърневски.

„ГЕРБ отдавна е готов за тези избори. Още когато започнаха протестите и Румен Радев излезе и каза“Мутри, вън!“. Той го каза пред стари комунистически мутри и муцуни от прехода, които насъска за преврат срещу конституционното правителство на ГЕРБ и ОП. Тогава ГЕРБ получи импулс за допълнителна мобилизация, структурите в страната още от тогава са нащрек. Колко пъти искаха да идват на тези псевдопротести, Защото младите се отдръпнаха“, коментира Спас Гърневски.

„Ти помниш ли, когато бе дете и светът ухаеше на обич и канела, и искаше по-бързо да растеш, а мислите ти бяха чисто бели....“

Така започва новият хит на дамата на българския рок – Милена. В клипа на „Хвърчило“ играе нейната 13-годишна дъщеря. Рок дамата направи клип на новата песен и подготвя акустична версия на стари хитове.

„Тази година беше трудна и не можахме чрез концерти да популяризираме новата песен. Но като я пуснахме по радиата имаше много добри отзиви. Дойде идеята, че начинът да популяризираме песента е да направим клип. С бенда се активирахме и целият проект се случи много бързо. Национален фонд „Култура“ подкрепи проекта. Кандидатствах и за издаване на акустичен албум на стари хитове. Един много хубав проект, върху който се работи мащабно. Дано през 2021 г. излезем от тази летаргия, в която сме в момента“. Това каза в предаването „Опорни хора“ дамата на българския рок Милена Славова.

Според Милена, политическият живот тази година ще бъде много напрегнат. „Много са изострени репликите и настроенията, малко грубо започна да става, възпитанието мина на заден план. Мисля, че трябва по-интелигентно да се говори за политика. Не може политиците да се разправят по такъв махленски начин – да си крещят, да се обиждат и топят един друг, защото ние имаме доверие на политиците да оправят държавата и да се справят с кризата. Ако има такива дразги и ниско ниво на контакти и отношения, започваме да си мислим, че нещата много куцат и тази политика няма да ни гарантира спокойствие и достоен живот“. Според рок легендата, именно така се получава тази несигурност – „тъкмо повярваш в нещо и се окаже, че е поредната измама или балон. Това психически изморява хората, включително и мен“, казва Милена Славова.

Рок дамата заяви, че гласува винаги. „Защо е проблем гласуването на българите в чужбина? На нашите политици, независимо от коя партия са, не им е изгодно българите в чужбина да гласуват. Говоря за Европа, Америка. Българите там са отишли да търсят по-добър живот. И тези хора искат България да се оправи, за да се върнат тук. А когато нашите политици не искат техните гласове, защото те не могат да се манипулират, им създават трудности“, коментира Милена.

Целите интервюта можете да гледате в предаването "Опорни хора", събота, от 19.30 часа!