Опорни хора - 28.11.2020 - Пълен запис

30.11.2020 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„Това е поредната криза във водния сектор, която се разразява, при наличието на трима министри, които си прехвърлят отговорността доста дълго време. Очевидно темата трябва да стигне до премиера . Това каза в предаването „Опорни хора“ омбудсманът Диана Ковачева.

„Въпросът е, какво се случва в Бургас, защото загубите на вода там, според доклада на КЕВР за м.г., са 53 %. Това е много висок процент. Вероятно е по-нисък от градове, като Шумен, Ямбол, Разград, където е над 70 – 80 %. Загуба на ресурс, който хората плащат. Загубите на вода във водния сектор в цялата страна са много високи. Това е съществен проблем.

Очаквахме, че мерки ще бъдат взети с новия закон за ВиК, но той не отговаря на очакванията - нито на народните представители, нито на гражданите“.

Ще стане ли Бургас „Перник 2“?. „Проблемите с достъпа до вода са много сериозни. От всички жалби на потребителите, повече от една трета са свързани с ВиК – услугите, с липсата на вода, особено през лятото в Искърското дефиле. Но са свързани и с качеството на водата. В проекта за закон за ВиК за пореден път няма механизъм, по който гражданите да съобщят, че от чешмите им тече мръсна вода, вода с частици, бяла или ръждива вода. Те не могат да подадат сигнал и да им бъде определена по-ниска цена заради качеството“, допълни Диана Ковачева.

„В новия законопроект параметрите за качество са намалели – бяха 15, сега са само 6. Липсват качеството на водата, непрекъснатост на водоподаване, които са много важни. Сложени са обаче други такси, които на практика ще утежнят положението на хората. Въвежда се нова такса – достъп до услуга, която се начислява, независимо от това, дали хората ползват услугата на ВиК или не. Има къщи, които са необитаеми или само няколко месеца през лятото. Ако има такава такса, тя би трябвало да е съобразена с това, дали ползваш услугите на ВиК оператора.

С промяната на закона ще се въведе единна цена в цялата страна, а в малките населени места доставката е много по-евтина и те ще бъдат жертва на увеличението. Относно вината. Министрите си прехвърлят отговорността“, казва Диана Ковачева.

Гост в предаването "Опорни хора" бе и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Според мен, случаят с изказването на Емил Димитров в парламента, е преекспонирана ситуация. Не можах да разбера, защо той дойде в залата. Останах учуден от неговото искане“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков и допълни: „А то е към българското Народно събрание, всяка група да му даде по двама депутати, на които той да обясни какво се случва. Ако един министър идва в парламента, той или трябва да предложи законопроект, или да си подаде оставката, или да дойде на парламентарен контрол.

Защо той дойде в парламента, за мен остава неясно и до момента. Аз съм крайно притеснен от адекватността на действията на този министър. Изразявам моето лично мнение. След всичко това, което каза, не знам защо Емил Димитров не си подаде сам оставката.

Всички тези обвинения той можеше да ги каже на пресконференция в Министерството на околната среда. Моето несъгласие с него не отменя водния проблем в България. Този проблем изисква дългосрочни усилия, не може да бъде решен за един мандат. Там е важно да има последователна политика. Прекалено важен въпрос е, за да бъде използван по такъв атрактивен начин.

Ако е толкова притеснен, можеше да потърси министър-председателя, защото той може да му помогне, не парламентът, в тази конкретна ситуация. Координацията би трябвало да се осъществи на ниво изпълнителна власт, а не на ниво парламент, без ясно искане към депутатите.

Аз, като депутат, питам г-н Димитров, с какво мога да му бъда полезен на него? Един доста по-компетентен човек е председател на комисията – това е Ивелина Василева, министър в предишния мандат. Подобно поведение за мен е абсолютно необяснимо. Досега не сме имали сигнали от негова страна за такъв тип проблеми.

Съжалявам, че Ивелина Василева не е начело на това министерство! Това е мое лично мнение.

Д-р Чавдар Ботев каза в предаването "Опорни хора", че „това заболяване се счита за ново заболяване и всеки може да получи лечение с ивермегтин. Става въпрос за едно лекарство, което се използва 25 г. с доказан ефект при много вирусни и паразитни заболявания. И за 25 г. нямаме никаква резистентност. То е на базата на бактерии, които го произвеждат, и смъртността му е - на 1 млн. души, които са го приели, е 1 човек. Аз не знам друго лекарство да има такива ефекти. Дори най-простият аспирин има доста голяма смъртност – 20 хил. души загиват годишно от пиене на аспирин“, категоричен е д-р Чавдар Ботев.

Защо има противници това лекарство? „В момента е влязъл в протоколите в САЩ, и то като основно лекарство. Ние трябва да гледаме смъртност. Смъртността при ивермегтин, сравнен с азитромицин, е 40 срещу 80 %. Ако се дава с профилактична цел, например двама души живеят заедно, от тях единият е болен, хората, които са пили ивермегтин са 7 % болни, в сравнение с 57%, които не са го пили. В Индия са го пили огромен брой лекари на първа линия и има 73 % по-малка смъртност. До момента са го пили 4 милиарда души.

 

Във всички слаборазвити страни започнаха лечението с него. В Израел също го ползват. За мен въпросът е друг. Ивермегтинът не е регистриран в България. Има общ протокол от СЗО, но българската агенция по лекарствата не го е регистрирала. Затова трябва да се обърне внимание на агенцията и да се направят нормалните регистрации въобще на това лекарство.

Засега имаме едно сериозно лекарство и това е Ремдисивир и плазмата“, каза д-р Чавдар Ботев.

„За ивермегтинът протоколът е от 3 ноември т.г. Приетото становище на световните експерти се базира на тази дата. То има 50 клинични проучвания за всички състояния при ковид. От профилактично – до най-тежките състояния. Няма друго такова лекарство.