Брюксел 1 - 21.11.2020 - Пълен запис

23.11.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Окончателно „НЕ“ на България за старта на европреговорите на Северна Македония и яростни реакции в Скопие. Има ли възможност за промяна по време на германското председателство или развитието на събитията показва, че няма шанс за Скопие тази година? Какво си казаха управляващи и опозиция по време на парламентарния дебат в българското Народно събрание по отношение на ветото? Говорим в предаването "Брюксел 1" с евродепутата от БСП Петър Витанов и депутата от българския парламент доц. Милен Михов от ВМРО.

България остана на позицията си, че Република Северна Македония няма готовност да започне преговори за еврочленство и въпросът не беше включен в дневния ред на заседанието на външните министри и на Срещата на евролидерите. Двама вицепремиери - Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, обясниха в парламента позицията ни, а Скопие отвърна с яростна словесна реакция.

Скопие едностранно спира работата по европейския коридор № 8, който свързва София със столицата на Република Северна Македония, каза в предаването "Брюксел 1" депутатът от ВМРО доц. Милен Михов. Той цитира вицепремиера Каракачанов, че членове на кабинета в Скопие заявяват, че коридор № 8 ще засили влиянието на България и разглеждат международната транспортна връзка като заплаха.

„София и Скопие са единствените европейски столици между които няма железопътна връзка. А ние говорим за европейски пазар, за свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги“, заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

„Много хора в България не са обърнали внимание, но това бе първото нещо, което Скопие официално заяви, след като преди месец и нещо стана ясно за категоричната позиция на България, че спира строителството или работата по коридор №8.

Тези дни госпожа Захариева декларира, че проблемът не е финансов. Има осигурени европейски средства, но на практика Скопие едностранно спря работата по този проект, който се финансира от Европа“, допълни доц. Милен Михов.

„Това означава, че елитът в Скопие разглежда икономическата, комуникационната връзка с България, като заплаха. Аз питам, това проява на добросъседство, приятелство, братство и изпълнение на договора ли е? Отговорът е: категорично „не“, заяви доц. Милен Михов.

Искри между София и Скопие след наложеното вето от страна на България за еврочленството на Република Северна Македония. В телевизионно интервю с премиера Зоран Заев беше използван нецензурен израз за изразяване на отношението към София. А скандален статус в социалните мрежи доведе до отстраняването на директора на македонската информационна агенция. Какво показва горенето на българския флаг в Скопие и обидните думи към външните министри на България и Гърция? Говорим в предаването "Брюксел 1" с колегата-журналист Любчо Нешков, собственик на БГНЕС.

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета на ЕС и плана за възстановяване от коронакризата. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона. Лидерите на Европейския съюз влязоха в сблъсък заради ветото на Полша и Унгария върху плана на блока за възстановяване в размер на 1,8 трлн. евро. Ветото на Варшава и Будапеща по всяка вероятност ще забави средствата от ЕС и то във време, когато и 27-те страни са обхванати от втората вълна на коронавируса. Икономиките им вероятно ще се свият през последното тримесечие на годината, коментира Ройтерс. Разговор по темата с евродепутата Андрей Новаков.

"Република Северна Македония е единствената страна, която толерира роботизираните социални профили. Тази методика беше използвана още по време на режима на бившия премиер Груевски. Един негов близък създаваше групи с откраднати телефонни номера на истински потребители на мобилен оператор, регистрират ги и от тяхно име с алгоритъм при ключова дума - България, Захариева или др. автоматично започват да генерират коментари от сорта: татари, разбойници, фашисти", каза журналистът Любчо Нешков.

"Това трябва не да се толерира, а да се докладва от правителството в Скопие в централата на Facebook и Twitter, защото социалните мрежи имат политика на нулева толерантност към езика на омразата - знаете, че блокираха за кратко профил на президента на САЩ, при такива случаи те дори трият профили, вкл. на политици от висшия ешелон," допълни той.

Интервютата можете да гледате в предаването от 21.11.2020