Money.bg - 10.10.2020 - Пълен запис

12.10.2020 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

През месец октомври се провежда едно от най-големите изложения за образование в чужбина у нас. То приключи преди няколко дни и това е повод да поговорим в предаването с организаторите му за нагласите сред българските кандидат-студенти – къде и какво искат да учат, и колко ще им струва?

От Money.bg установихме, че българските студенти в Германия са се стопили наполовина в рамките на 15 години. Означава ли това, че те вече предпочитат други дестинации за следване или пък остават в България? Разговаряме с Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл образователни програми, който е част от организаторите на изложението „Световно образование“.

Говорим и за автомобилна техника и по-точно за иновациите в автомобилостроенето. В предаването ще ви срещнем с част от български инженерен екип, чиито разработки се използват от световните лидери в производството на автомобили. Уверявам ви, че ще бъде интересно, не само за феновете на колите. Как ви звучи факта, че българи стоят зад някои от иновациите в света на автономните автомобили – това са онези коли, които могат да се управляват сами. Говорим с Момчил Станчев от „Бош Инженеринг Център София“.

Нови самолети, нови бойни машини, втора потенциална поръчка за нови самолети и т.н. Българската армия се превъоръжава и това е видимо за всекиго. Колко ще струва това обаче? И защо се налага подобна инвестиция в сигурността от страна на държавата? Каква е цената на модернизацията на българската армия? В студиото е експерт, от когото ще разберем какви суми отделя България за военното си дело, какви оръжия ще купи и защо се налага тази немалка инвестиция. Това е Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

Накрая в традиционния си коментар говорим, защо потенциално увеличение на осигуровките може да бъде пагубно за икономиката? Знаете, появи се подобна идея през седмицата и въпреки че по-късно беше отречена, ние от Money.bg смятаме, че трябва да бъдат обсъдени.