Опорни хора - 29.8.2020 - пълен запис

31.08.2020 | 18:09 Редактор: Таня Харизанова

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика

Оставката на Данаил Кирилов е личен акт. В този смисъл не мога да коментирам мотивите му. Знам, че са провели разговор с премиера и са взели това решение заедно. Не мисля, че тази оставка е под натиска на улицата, по-скоро има съображения, които и двамата са имали предвид. Това каза в предаването „Опорни хора“ Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Относно политическата ситуация – няма тупане на топката, категорична бе министър Сачева. Има отговорност, която трябва да бъде изпълнена, и бих се радвала, ако започнем да говорим не за има ли или няма оставки, а в дискурса на това, какво следва и какво трябва да се направи. Ако до този момент сме отстоявали тезата, че трябва да продължим да работим, правили сме го със следните аргументи: че е необходим действащ парламент, за да бъде извършена актуализация на бюджета, за да бъдат потвърдени поетите ангажименти за увеличаване на възнагражденията, стойността на стандартите за социални услуги, обезщетенията за безработица, ратификацията на заемите. ЕК одобри заем от 511 млн. евро, който ще ни подпомогне в изплащането на парите по програмата 60/40. Как си представяте да влезем догодина без бюджет за 2021 г.?

Дали съм мислила за поста премиер, моят отговор е категорично „не“! Не се виждам в такова кариерно развитие, отрече твърденията на някои медии Деница Сачева. Считам, че се намирам точно на мястото си. В системата на труда и социалната политика започнах работа още през 1994 г. и по един или друг начин цялата ми кариера е минала в сектора на социалната политика. Секторът на социалната политика е моят сектор и там се чувствам най-добре. Не се виждам начело. Политическа партия ГЕРБ си има своя премиер. Той се казва Бойко Борисов. Премиерите обикновено са лидерите на партиите.

Ние не се притесняваме от оставка, допълни министърът на труда и социалната политика. В някаква степен, оставката би била по-доброто решение за нас, от гледна точка на това, че ще престанем да губим доверие, ще се спре личният натиск върху нас, обиди, агресия и т.н.

От служебен кабинет няма защо да се притесняваме. ГЕРБ е печелил избори досега само в условията на служебен кабинет, вкл. и тези, които сега са ни дали мандата. Президентът Радев спечели в избори, организирани от политическа партия ГЕРБ. Така че, няма от какво да се притесняваме.

Темата за машинното гласуване и кои ще плаща машините, министър Сачева коментира, че на 2 септември ще бъдат внесени промени в Изборния кодекс, за да се изясни, как ще се извършва следващото гласуване, какви ще бъдат машините, кой ще ги поръчва и кой ще носи отговорността. Колеги от други държави изказват скептицизъм по повод мантрата за машинното гласуване, допълни Сачева. Технологиите не са панацея - те са инструмент.

По повод хората с увреждания и „Системата ни убива“ Деница Сачева риторично попита, считате ли, че това е система, която убива? Защото това е система, която подкрепя средно с 1000-1100 лв. на месец тези хора. Над 3 млрд. лв. даваме за хората с увреждания. Разпределението не е правилно и трябва да оптимизираме системата. Парите трябва да отиват при най-нуждаещите се. Ние постоянно се занимаваме с фетиши – с черни тениски, с палатки, с бесилки, вуду - куклички, яйца, риба. Не намираме време да се скараме по сериозните теми.

Според Деница Сачева протестите няма да спрат, защото могат да бъдат заменени с други протести. Според нея, блокадите са нарушаване на закона.

Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България

През определен период от време се стига до ескалиране на напрежението, до избори. В случая, в конкретната ситуация в държавата, мен ме изненада един нов елемент – искане за оставката и на Главния прокурор, не само на министър-председателя. Това каза в предаването „Опорни хора“ Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България. Твърде неестествено звучи едновременно да се иска оставката на министър-председателя и на Главния прокурор. Това са съвсем различни фигури, имат съвсем различни функции в държавата, имат съвсем различни отговорности, избират се по съвсем различен начин. Тези хора не искат този човек да е главен прокурор. Предполагам, че се притесняват от това, че работи.

Нарушаване на закона при влизането в президентството няма, уточни Евгени Иванов. Водят се досъдебни производства, има разрешение от съда да се извърши претърсване и изземване в две помещения на президентството, а там са много повече помещения в тази огромна сграда. Колегите си свършиха работата и излязоха. Нямаше ексцесии, нямаше напрежение. Това е рутинна процедура. Нищо не се е случило.

Има ли недосегаеми в България? Ще ми се да вярвам, че няма, каза Евгени Иванов. Дори да има някой, който се чувства недосегаем, бъдещето е такова, че всички ще бъдат досегаеми от закона, когато го нарушават. Вярвам в това.

Какво решиха държавните обвинители на Националното съвещание на прокурорите? Председателят на Асоциацията на прокурорите в България обобщи, че колегите са казали това, което мислят. Като си вътре в системата и постоянно те критикуват затова, че си вършиш работата, чувството ти за независимост и честолюбието ти започват да страдат, коментира Евгени Иванов. Странното е, че ни критикуват хора, които никога не са работили нашата работа. Те не знаят каква е. Това се отразява тежко на колегите. Не е честно и коректно към тях.

Излязохме с обща позиция, че е абсолютно недопустимо политическо въздействие върху прокуратурата и върху независимостта й.

Идеята за изваждане на прокуратурата от Съдебната система означава повече зависимост. Не сме нито Австрия, нито Германия. При нас опасността е по-осезаема, конкретизира Евгени Иванов.

По повод проекта за нова Конституция Евгени Иванов каза, че не желае да го коментира, защото не се знае какви конкретни текстове ще придобие Основният закон. Не е работа на магистратите да влияят върху дейността на политиците. Създаването на нова Конституция, промени в нея, това е политически въпрос. Сега вървят консултации и никой не пита магистратите, какво мислят по въпроса. Всяка политическа партия си има визия, какви текстове трябва да има в закона, как трябва да бъдат уредени определени статути и т.н. Магистратите са призвани само да прилагат законите. Има максима: Лош закон, но закон!

Надявам се политиците в парламента да проявят здрав разум и да запазят ценното в Конституцията – и разделението на властите, и независимостта им. Защото конституцията е като темел в нашата държава. Към нея трябва да се подхожда с респект и уважение. Не може да се влияе от политическия вятър, който сега духа в една посока, после в друга.

Оставката на Данаил Кирилов ни изненада, защото нямаше никакви индикации, че ще бъде подадена. Това е лично политическо решение.

Добре е, юридическият капацитет в парламента да е по-голям, защото там се коват законите, препоръча Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

В предаването "Опорни хора"гостува и Кирил Маричков.

Аз нямам фейсбук и мразя социалните мрежи", каза Кирил Маричков.

Рок-легендата има опит от 7-то Велико народно събрание. Кой е луд сега да се захваща с това? Нещата вървят по такъв безхаберен и безнравствен начин, казва певецът и композитор. Защо, когато можеш да правиш хората щастливи, както аз с моята музика, да отида в политиката? Аз имам опит в политиката от преди доста години. Но тогава ситуацията беше друга. Вярвахме, че трябва да се събори комунистическата система, да бъде премахната, но последствията от нея върху манталитета и психиката на хората се оказаха по-тежки. Някои вярваха, че може да има социализъм с човешко лице. Аз не вярвам. Социализъм с човешко лице може да има, но направен от бивши комунисти – не.

Демокрацията ни днес е посткомунистическа демокрация. Носи всички белези на тоталитарното време. Цензурата се смени. Стигна се до крайности. Не бих искал да говоря за тези протести. Имам специфично мнение за тях. Те, според мен, са страшно безпринципни. Това са хора с коренно противоположни възгледи. Заедно са за да падне Борисов и Гешев. Само че се различават, какво да стане след това. А това не води към добър резултат.

Едно от знаковите лица на протестите в началото на демокрацията, днес Кирил Маричков не би се включил. Какво означават скандиранията:„Мутрите вън“? Да се махнат едни мутри и на тяхно място да дойдат други? Дано не се получи, коментира Кирил Маричков в предаването "Опорни хора".

Рок-легендата разказва за бъдещите си концерти и участието на „Фондацията“ в празниците на изкуствата „Аполония“.

Интервюта гледайте във видеото.