Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сделката за F-16 е добра, смята бивш военен министър

Тодор Тагарев: Tрябва да се гледа с десетилетия напред

19.07.2019 | 21:30 Редактор: Елена Несторова

Сделката за американските изтребители F-16 бе окончателно одобрена от депутатите. От опозицията пък отново заговориха, че цената на самолетите ще набъбне до над 4 млрд. лв. Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев подобни притеснения не са неоснователни.

"Всяка една такава сделка е скъпа и трябва да се гледа с десетилетия напред. Този самолет ще го използваме не по-малко от 40 години. През това време, разбира се, ще правим и допълнителни разходи и не купуваме всичко, което ни е необходимо сега. Никога не се прави така", каза той в "Денят ON AIR".

По думите му първо се доставят самолетът и обслужващата го техника, а след това идват някои боеприпаси, резервни части и издръжката му.  

"Една ракета е консуматив, макар да може да струва милион долара. Той е ресурс не само по години, но и всичките дежурства, излитания и кацания с тези ракети намалява техния ресурс", коментира Тагарев.

Според бившия военен министър не може да се прогнозира колко точно ще струва самолетът през целия му жизнен цикъл. 

"Прави се аналогия с хеликоптерите, които сме купили без определено обурудване и никога не сме купили допълнително това обурудване. Не е задължително да е така. Това е лош пример. Със самолетите се надявам всичко да е добре, защото договорът е със стратетигечски съюзник, който гледа не само да ни продаде въоръжение, а който е готов винаги да помогне, ако имаме някакви затруднения", каза той.

Тагарев посочи пред Bulgaria ON AIR, че самолет не е обучителен, но може да бъде използван и като такъв. 

"Трябва да имаме много ясна програма как ще осъществим прехода към този нов самолет, кога ще бъдат подбрани хората, кога ще се изгради инфраструктурата. Не виждам причина пилотите да заминат за САЩ  преди 2021 година", заяви той.

По думите му една от причините да няма интерес към военна служба е, че когато хората отидат в армията, виждат техника от миналия век. Самолет F-16 обаче бил от четвърто поколение, но голяма част от обурудването му - от пето, затова се надявал да привлече кадри.

Тагарев призова президента Румен Радев да не налага вето, тъй като сделката за F-16 била добра и се приветствала от всички в армията и ВВС. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК