Договорът за изтребителите F-16 предизвика напрежение в НС

Депутатите от БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" скочиха срещу сделката

19.07.2019 | 13:10 Редактор: Бойко Димитров

Дебатите за закупуването на осем изтребителя F-16 предизвикаха напрежение в кулоарите на Народното събрание. Според голяма част от депутатите сделката за самолетите не трябва да бъде изповядана.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева предаде, че освен ратифицирането на сделката, депутатите трябва да гласуват и изменение в бюджета. За да бъде финализирана покупката на военните самолети, държавният излишък трябва да бъде увеличен на над 2 милиарда лева. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че не вижда никакъв смисъл сделката да бъде изплатена накуп сега.

"Днес ще ратифицираме един ключов и сложен договор от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. Вчера министър-председателят направи едно скандално признание. Бойко Борисов каза: "Аз лично настоях да платим веднага". Искаме да дойде в парламента и да заяви това тук, пред нас, както и да отговаря на въпроси. Кой го е упълномощил да поема такива ангажименти?", каза тя.

Изплащането на цялата сума за новите изтребители не бе подкрепена и от парламентарните групи на "Обединени патриоти" и "Воля".

"Цената е изключително висока. На тази цена можеше да купим два пъти повече самолети европейско производство", каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК