В Гърция запалиха Олимпийския огън за Игрите в Париж

Запалването бе осъществено с резервен пламък

16.04.2024 | 13:54 Редактор: Тодор Петров
В Гърция запалиха Олимпийския огън за Игрите в Париж

Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален в античния град Олимпия в Гърция, съобщи АФП. Заради облачното небе на мястото на провеждането на първите Олимпийски игри запалването на огъня не успя да стане чрез слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с резервния пламък, който беше запазен от генералната репетиция в понеделник.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция.

В тези трудни времена, в които живеем, с войни и конфликти, хората са заливани от омраза, агресия и негативни новини. Търсим нещо, което да ни събере заедно, нещо, което ни дава надежда", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Огънят ще бъде носен от 600 души, които ще преминат през 13 региона на Гърция, през 7 острова, през 43 града, през 5 общини и 10 археологически площадки в два Олимпийски музея (Атина и Солун). На 26 април огънят ще се върна в Атина, откъдето ще бъде предаден на организаторите на Олимпийските игри в Париж.

Снимка: БГНЕС