Александър Везенков е "Спортист на България" за 2023 година

Втори се нареди Григор Димитров

04.01.2024 | 19:24 Редактор: Искра Ангелова
Александър Везенков е

Александър Везенков e "Спортист на България" за 2023 година. Баскетболистът на "Сакраменто Кингс" събра най-много точки в анкетата на спортните журналисти и за втори пореден път печели наградата за №1. Той обра и фенския вот. Статуетките от негово име получи първият българин в NBA и шеф на федерацията Георги Глушков.

"Това е едно голямо признание, което ме кара да работя още по-здраво, за да оправдая очакванията на хората. Благодаря на моето семейство, което винаги е до мен. Това беше уникална година за мен - с много успехи и титли. Честитя на всички спортисти, които попаднаха в десетката. Нека новата година бъде много успешна за българския спорт", заяви баскетболистът във видеопослание.

Втори се нареди двукратният носител на приза - Григор Димитров, а трети е световният рекордьор на 400 м свободен стил Петър Мицин.

Ето и Топ 10:

1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Петър Мицин (плуване)

4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

5. Карлос Насар (вдигане на тежести)

6. Нургюл Салимова (шахмат)

7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

8. Йоана Илиева (фехтовка)

9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

10. Александър Николов (волейбол)

Призът за "Спортист с увреждания" отиде в Християн Стоянов (лека атлетика). Състезателят не присъства на церемонията, защото е на тренировъчен лагер преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година.

Снимка: Lap.bg.