ЦСКА и ЦСКА 1948 се обявиха против Европейската Суперлига

Двата клуба излязоха с позиции

21.12.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова
ЦСКА и ЦСКА 1948 се обявиха против Европейската Суперлига

ЦСКА 1948 и ЦСКА се обявиха подкрепа към становището на Европейската клубна асоциация (ЕСА) срещу днешното решение на Европейския съд в Брюксел. На него Съдът на ЕС взе решение, че УЕФА и ФИФА са нарушили законодателството на Европейския съюз в опита си да блокират създаването на европейската Суперлига.

"Европейската клубна асоциация (ECA), представляваща близо 500 професионални футболни отбора в цяла Европа, отбелязва решението, издадено днес от Европейския съд. За да бъде напълно ясно, решението по никакъв начин не подкрепя или одобрява какъвто и да било вид проект за Суперлига. След като правният случай беше повдигнат преди две години, вече са въведени съществени прогресивни реформи в управлението на футбола в Европа и по света, включително нови правила на УЕФА за предварително одобрение на състезанието; и по-конкретно, реформите в съответствие с Меморандума за разбирателство и Съвместното предприятие на ECA с УЕФА и ФИФА (подписани през септември и март тази година). Чрез ECA, клубовете вече днес са в основата на вземането на решения по отношение на състезанията, в които участват", гласи част от съобщението на ЦСКА 1948.

"Кратко казано, светът на футбола се отдалечи от годините на Суперлигата и прогресивните реформи ще продължат. Най-важното е, че футболът е социален договор, а не правен договор - всички признати страни на европейския и световен футбол - конфедерации, федерации, клубове, лиги, играчи и фенове - стоят по-единни от всякога срещу опитите на някои лица, следващи лични интереси, да подкопаят основите и основните принципи на европейския футбол. ECA ще продължи да работи с УЕФА, ФИФА и всички признати страни на футбола, за да развива играта позитивно и прогресивно - основана на принципите на спортната меритокрация, включителността, откритата конкуренция и истинската солидарност. Тези принципи са в сърцето на ECA и в основата на Европейския спортен модел, от който всички нива на пирамидата извличат ползи и успех", допълват от клуба.

По-късно подкрепата си обяви и ЦСКА:

"ПФК ЦСКА, като активен член с право на глас в Европейската клубна асоциация (EСA) от няколко години, подкрепя напълно становището на ЕCА срещу днешното решение на Европейския съд. С него на практика се отменят рестрикциите и се позволява идеята за Суперлига отново да се реализира.

Клубът ни е солидарен с членовете на голямото европейско футболно семейство и по никакъв начин не одобрява проекта за т.нар. Суперлига. Ние оставаме 100% ангажирани да работим чрез EСA заедно, за да поддържаме ценностите, които определят и помагат за развитието на европейския футбол. Това ще бъде постигнато единствено чрез силното партньорство, което ЕСА има с УЕФА".

Снимка: БГНЕС