Обявиха формата на Суперлигата, ще играят 64 отбора в три дивизии

Големият финал ще е на неутрален терен

21.12.2023 | 15:03 Редактор: Искра Ангелова
Обявиха формата на Суперлигата, ще играят 64 отбора в три дивизии

Стана известен форматът на Европейската Суперлига. По-рано през деня Европейският съд в Брюксел даде зелена светлина за създаването на турнира, след като обяви, че УЕФА и ФИФА са нарушили европейското законодателство с опитите си да блокират формирането на турнира.

И организаторите веднага обявиха подробности. Идеята е в Суперлигата да започне през 2025 г. и да участват 64 отбора, които ще бъдат разделени в три лиги:

- Лигата на звездите - 16 отбора, 2 групи по 8 отбора;

- Златна лига - 16 отбора, 2 групи по 8 отбора;

- Синя лига - 32 отбора, 4 групи.

Ще се играят два мача на разменено гостуване, което е равно на 14 срещи за всеки отбор в груповата фаза. Първите четири в класирането продължават към фазата на елиминациите, т.е. от 1/4-финалите. Двубоите до финала отново ще са на разменено гостуване, а големият финал ще е на неутрален терен.

Също така двата отбора, които ще завършват на последно място в Лигата на звездите, отиват в Златната лига, а най-добрите отбори от Златната лига ще се изкачат в Звездната лига.

Най-слабите отбори от групите от Златната лига изпадат и ще се заменят от финалистите от Синята лига. В края на сезона 20 отбора отпадат от Синята лига. Те ще бъдат заменени от най-добрите отбори в националните първенства, пояснява gol.bg.

Генералният директор на A22 Sports, който участва в създаването на Суперлигата, Бернд Райхарт, обясни защо е избран този формат на състезанието.

"Този ​​формат ще увеличи интереса към мачовете не само през пролетта, но и през цялата година. Системата в лигата с 40 мача означава, че всяка среща е важна. В допълнение, клубовете, които почти никога не са играли един срещу друг, ще могат да се срещнат на европейската арена. В същото време има система за увеличаване и намаляване между лигите, която ще създаде силни връзки с националните лиги. Вярваме, че това предложение може да ни позволи да постигнем амбициозни цели", каза Райхарт пред представянето на турнира.

Снимка: БГНЕС