"Откажеш ли се, не си го искал достатъчно": Говори българката, покорила К2

Силвия се подготвя за изкачването повече от година

28.07.2023 | 19:56 Редактор: Михаела Димитрова

Повод за гордост - българка стъпи на К2. Силвия Аздреева изкачи втория по височина от 14-те осемхилядника. Той е считан за най-труден връх на планетата.

Днес точно в 12:53 Силвия стъпва на върха. Тя е на 37 години от Петрич. Подготвя се за днешния ден повече от година.

"Достатъчно е да знаете, че една такава експедиция отнема доста време. Откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно". В това вярва Силвия, която има и други големи постижения.

Обичащата планината Силвия Аздреева, която допреди 2 г. се е качвала на връх най-високо на 2925 м, връх Мусала, отива уж само на трекинг, но на 11 ноември 2021 г. се качва на Ама Даблам, висок 6812 м.

През 2022 г. - отново с експедиция с компанията на най-известния алпинист в момента Нирмал Пурджа, Силвия покорява Еверест. Покорява ги в рамките само на 27 часа.

"Искам да ви кажа, че съм толкова щастлива, най-вече заради българската нация, защото това е едно много голямо постижение за нас българите. Бях първият човек, който стъпи на върха и чувството е неописуемо", каза още Силвия.

С постижението си Силвия става първият българин, направил успешно траверсата между първия и четвърти по височина връх в света.

Повече вижте в репортажа.