България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живот на път: Как едно семейство изкачи Килиманджаро и измина Камино де Сантяго

Албена и Павел Благеви разказаха за своите приключение в планината

25.07.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Димитрова

Двамата неуморни пътешественици Албена и Павел Благеви изкачиха успешно Килиманджаро, изминаха Камино де Сантяго, a днес вече и Ком - Емине е в списъка им за отмятане. 

"Преди бях по-тежък с много заболявания, бях 128 килограма, имах сънна апнея. Отидохме в клиника, изкарахме две сесии, една година спазвахме режим, отслабнах с 50 килограма и станах нов човек. Наши близки приятели казаха, че съм отслабнал и попитаха дали искаме да отидем с тях на Килиманджаро. Ние нямахме никаква подготовка. От март месец започнахме да тренираме, изкачването трябваше да е септември", разказа Павел Благев в студиото на "България сутрин".

По думите на Албена Благева подготовката е била много сериозна. "6 месеца катерихме, защото си беше предизвикателство", подчерта тя.

"Ние искахме, защото животът е пред нас. Аз също влязох в по-добра форма, имахме време, това беше част от мотивацията. Като ти кажат, че не можеш да го направиш, това е мотивация да докажеш, че можеш. Изкачихме Килиманджаро преди две години, а миналата - Камино - 800 км класическо с раничка на гърба. Тази година пристигнахме в България, тъй като живеем в САЩ. След като се пенсионирахме, си разделяме времето. Половин година сме в България и Европа, половин година в САЩ. Живот на път", каза още Благева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е имало много трудности по време на маршрута Ком - Емине, тъй като техният водач се е отказал заради ударено коляно, но и защото маркировката не е достатъчна.

"Притесненията бяха как ще издържат колената, но на Ком - Емине това беше последното притеснение. Маркировката не е достатъчна", обърна внимание Благева.

"Лесно може да се изгубиш, първо няма обхват и много често не знаеш как да обясниш къде си", допълни Павел Благев.

Следваща цел на семейството е базовият лагер на Еверест. "Няма да катерим върха, мислим, че Ком - Емине е много добра подготовка за всичко това. На 12 октомври тръгваме за Хималаите", каза Албена Благева.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 1
бай Най
преди 9 месеца
Дай боже всекимо.За да обикаляш света са нужни много пари.Само любов към пътешествия не става.Или са реститути,или са много богати.Обаче изниква въпроса ,как се забогатява за 30 години?Я покажете сметката от одисеята за Килиманджаро?Пенсиите само за пътните няма да стигнат.Полетите до САЩ,поне четири пъти в годината,колко струват?Не ни замайвайте с фантастика. Сигнализирай за неуместен коментар