Епичен сблъсък на корта: Алкарас и Джокович в битка за титлата на "Уимбълдън"

Алкарас излиза в първия си финал на "Уимбълдън"

16.07.2023 | 09:13 Редактор: Михаела Димитрова
Епичен сблъсък на корта: Алкарас и Джокович в битка за титлата на

Карлос Алкарас и Новак Джокович ще се изправят един срещу друг на финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Сблъсъкът между първия и втория в световната ранглиста при мъжете е днес от 16:00 часа българско време. Зрителите по трибуните на Централния корт ще се насладят на дългочакан сблъсък за трофей от Големия шлем между двамата най-добри тенисисти в момента.

Алкарас излиза в първия си финал на "Уимбълдън" и общо втори от Големия шлем след този на "Ю Ес Оупън" миналата година, когато грабна титлата след успех над Каспер Рууд. 20-годишният испанец триумфира на турнира в Куинс, а сега ще играе за трофея на Ол Ингланд Клъб.

Алкарас започна с чисти победи над двама французи – Жереми Шарди и Александър Мюлер, преди да даде по един сет на Николас Джари и финалиста от 2021 Матео Беретини. В четвъртфиналите и полуфиналите испанският суперталант показа страхотна игра и надви последователно Холгер Руне, който елиминира първата ни ракета Григор Димитров на 1/8-финалите, и Даниил Медведев – успехът му срещу руснака бе наистина впечатляващ, тъй като Алкарас даде само девет гейма на третия в света.

От своя страна Джокович е устремен към 24-а титла от Шлема и осма в Лондон, с която да изравни Роджър Федерер по брой трофеи от надпреварата. Сърбинът е шампион в турнира от последните четири издания, като се намира в серия от 34 поредни победи – за последно той загуби мач на "Уимбълдън" през 2017, когато отстъпи на чеха Томаш Бердих, предаде БГНЕС.

Алкарас и Джокович имат два мача помежду си до момента, като балансът е 1-1 победи. Испанецът триумфира на родна земя на Мастърса в Мадрид миналата година, но Джокера се реваншира с четирисетов успех на полуфиналите на Ролан Гарос, когато младият му противник изпитваше и проблеми с крампи в последните два сета. Победителят от Уимбълдън ще си тръгне с чек за 2 350 000 паунда, а загубилият – с 1 175 000 паунда. 

Снимка: БГНЕС