Приказката на Вондрушова завърши с титла от "Уимбълдън"

Чехкинята спечели финала с 6:4, 6:4 срещу Онс Жабер от Тунис

15.07.2023 | 17:39 Редактор: Михаела Димитрова

Маркета Вондроушова спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си, след като надви Онс Жабер във финала на Откритото първенство на Великобритания с 6-4, 6-4. Непоставената чехкиня се справи с тунизийката, въпреки че изоставаше и в двата сета, за малко над час и 20 минути игра.

На Централния корт шестата в основната схема Жабер започна устремено и проби първото подаване на съперничката в мача. Вондроушова обаче реагира мигновено, правейки рибрейк.

Отново Жабер, финалистка от миналата година, поведе с пробив, но и този път позволи на чехкинята да се завърне в сета. Стабилната игра на Вондроушова от основната линия накара африканката да започне да се сковава при ударите си и това доведе до нов брейк, след който чешката тенисистка сервира успешно за аванс в резултата.

Втората част започна с ранен пробив за 42-та в ранглистата, но Жабер се окопити и влезе в поредица от три поредни гейма, повеждайки с пробив. Оттам-насетне обаче тя взе само един гейм, а с това се прости с мечтата си да ликува за първи път с титла от Шлема.

Вондроушова завърши срещата с нито един ас и четири двойни грешки, както и по-малко уинъри - 10 на 25, но и значително по-малко непредизвикани грешки в сравнение с Жабер - 13 срещу 31. Чехкинята спаси 6/10 възможности за пробив, докато съперничката й завърши с едва 1/7.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС