Еколози пречат на ЦСКА за реконструкцията на ст. "Българска армия"

Пожелаха оценка на въздействието върху околната среда 

13.06.2023 | 08:57 Редактор: Тодор Петров
Еколози пречат на ЦСКА за реконструкцията на ст.

Нова спънка изникна пред реконструкцията на стадион "Българска армия". След като преди дни активисти изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект заради липсата на подробен устройствен план (ПУП), вчера еколози пожелаха оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Инициативата е на „Зелени закони“, която се финансира от „Отворено общество“, където участват известният природозащитник Тома Белев, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, екологът Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и журналистката Вера Стаевска.

Ремонтът на стадион "Българска армия" се планира да започне през есента, но разработването на оценка за въздействие върху околната среда е дълга и тежка процедура и обикновено продължава с години. Примерите са много. Поради подобни обжалвания на зелени неправителствени организации, някои линии на метрото бяха забавени с години. 

Проектът на ЦСКА планира всички дейности по реконструкцията да са в рамките на съществуващото съоръжение, без да се навлиза и засяга Борисовата градина. Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен, ако се изгражда нов стадион, който засяга части от парка. В компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на еколозите от „Зелени закони“ за ОВОС, пише gol.bg.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мони
преди 10 месеца
Eй, навсякъде се врат и всичко искат да саботират тия еколози значи. Дано не им обърнат внимание. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 10 месеца
тия друго не знаят освен да пречат май Сигнализирай за неуместен коментар