Илиана Раева: Изпълнихме програма максимум, сложните композиции ни дават аванс

Боряна Калейн все още си почива, с травма на ставата е

02.04.2023 | 10:24 Редактор: Петя Кръстева
Илиана Раева: Изпълнихме програма максимум, сложните композиции ни дават аванс

Направихме програма максимум, спечелихме титлата и в индивидуалното, и в ансамбъла, след една много равностойна битка вчера и днес, за което съм много щастлива и благодаря на момичетата и техните екипи. Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Стилияна Николова завоюва първото място в индивидуалната дисциплина в събота следобед, след което титла грабна и ансамбълът ни.

"Все още допускаме грешки, както и съперниците ни, но го отдавам на това, че ние направихме много сложни композиции, което ни дава сериозен аванс. В съчетанията на България има огромна динамика, едно страхотно темпо, в което играят момичетата, изисква изключителна концентрация, за да можеш да направиш абсолютно всичките си елементи. Тази година заложихме на много трудност, много артистичност, музикалност - точно това, което изисква новият правилник. Моето мнение като специалист е, че българските композиции много се отличават и при индивидуалното, и при ансамбъла", коментира Раева след успеха.

Тя похвали Ева Брезалиева, която замести Боряна Калейн в индивидуалната дисциплина и завърши на шесто място в многобоя.

"Казах ѝ, че тя е единствената състезателка, която с едно изиграно съчетание от четири е на шесто място. Ева е много мащабен, много интересен състезател, който страшно много се харесва на и публиката, и на съдиите. Ева не беше подготвена психически, че ще участва на Световната купа, тя няма този стаж зад гърба си, липсват ѝ състезания, което се видя. Тя е в много добра форма и тренираше страхотно, но липсата на състезания оказаха голямо влияние, за да допусне толкова много грешки. В същото време тя показа своя огромен потенциал. На едно изиграно съчетание, тя взе най-високата оценка на бухалки. Ако Ева изиграе както трябва съчетанията си, в което не се съмнявам, тя също ще бъде претендент за медали. Нашите момичета показват огромен потенциал", каза Раева, цитирана от БГНЕС.

Относно контузията на Калейн, тя разкри: "Боряна все още си почива, изглежда прекрасно. Боряна има травма на ставата, направихме ѝ снимки, може би ще направим и магнитен резонанс, за да знаем дали ще трябва още да почива, защото тя в момента казва, че има много силни болки, без да тренира. Така ще преценим след това какво ще правим".

Снимка: lap.bg