Положиха тялото на Пеле в златна гробница, избрал си я през 2003 г.

Церемонията се проведе под звуците на пеене на папагали

04.01.2023 | 12:32 Редактор: Искра Ангелова
Положиха тялото на Пеле в златна гробница, избрал си я през 2003 г.

След 24-часово поклонение във "Вила Белмиро" и погребална процесия по улиците на град Сантос, Едсон Арантес до Насименто, известен като Пеле, беше погребан в Мемориала Некропол Екуменика - вертикално гробище, разположено на 900 метра от стадиона на "Сантос".

Церемонията беше ограничена до 140 души, включително членове на семейството и близки приятели. Първа пристигна вдовицата на легендата Марсия Аоки.

Тялото на Краля на футбола е положено в златна гробница, построена преди четири години. Тази гробница е персонализирана с негова снимка и ще остане в мавзолей на първия етаж на сградата, призната от Книгата на Гинес като най-високото гробище в света.

Бащата на Пеле, Жоао Рамос до Насименто, Дондиньо, починал през 1996 г., и неговият брат Жаир Арантес до Насименто, Зока, починал през 2020 г., също са погребани в същото гробище, но на деветия етаж. Те са в локули, нещо като чекмедже, в което се съхраняват ковчезите им. 

Но с Пеле нещата са различни. Пепито Форнос, бивш личен съветник и негов приятел повече от пет десетилетия, излезе с идеята за промяна на плана и Пеле хареса предложението преди години. След това бе издигнат мавзолей - грандиозен погребален паметник - на първия етаж на сградата, до който се стига лесно по малка рампа. На деветия етаж логистиката при погребението би била значително по-сложна, както и посещенията.

Пепито модифицира други детайли, като например създаването на нов кръст, който Пеле използва, за да замени стария. Администрацията на Мемориала поддържа добри отношения със семейството на Краля. Той беше личен приятел на създателя на гробището, аржентинския бизнесмен Пепе Алтстут, който почина през 2021 г. и беше известен поддръжник на спорта.

В допълнение към добрите отношения с Алтстут, Пеле избира да бъде погребан в Мемориала, защото смята, че мястото не прилича на гробище и носи "духовен мир и спокойствие". "Човекът не се чувства депресиран, дори не прилича на гробище", каза той в интервю за Jornal A Tribuna през 2003 г., припомня "Труд".

Певецът Уилсън Симониня беше поканен на церемонията по погребението на Пеле. Баща му Уилсън е голям приятел на Краля. Певецът дори свири на Мараканазиньо в знак на почит към 1000-ния гол на играча през 1969 г.

"Той е нашият най-важен герой. Пеле е историята", каза той пред Estadão. Симонал е поканен да се присъедини към делегацията на Световното първенство през 1970 г. и води шоуто, в което играчите празнуват третата си световна титла.

"Пеле беше фигура, която беше част от живота ми, още от детството. Това бяха страхотни спомени. Той представляваше мен и Бразилия. Да живее Пеле. Пеле е вечен", възхвали го певецът. 

Церемонията се проведе под звуците на пеене на папагали, тъй като 90% от общата площ от 40 000 m² на гробището, на склона на Morro do Marapé, се формира от запазен резерват. Гробището е заобиколено от природата в общите части, с малки езера с риби, патици, в допълнение към волиерата с ара и други местни видове от Атлантическата гора. На приземния етаж има музей на ретро автомобили.

Заобиколено от стари къщи и разположено пред тясна евангелска църква, гробището също има служба за кремация, пепелище, костница, мавзолей и трибум. Жилищният квартал по склоновете на Morro do Marapé никога не е приемал толкова много хора.

Идеята след погребението на Пеле е мемориалът да стане туристическа атракция в Сантос. Пространството ще бъде отворено за посетители дни след церемонията. Администрацията все още не е определила кога, съобщи otempo.com.br.

Снимка: БГНЕС