Впечатляващо поклонение пред Пеле в Бразилия, шефът на ФИФА с исторически призив

Присъстват много политици и спортисти

02.01.2023 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Бразилия и целият футболен свят се прощават с Пеле. Краля на футбола почина на 29 декември. Церемонията в Сао Пауло започна в 10 часа местно време и ще продължи до утре, за когато е планирано погребението на футболната легенда.

От ранни зори хиляди се събраха пред стадиона на футболния отбор "Сантос" в бразилския град Сао Пауло, за да се поклонят пред краля на футбола. Ковчегът на Пеле беше поставен в центъра на стадиона, където футболистът прекарва почти цялата си кариера. Тленните му останки бяха внесени от един от синовете му Пеле Единьо, както и от бивши негови съотборници. 

На поклонението присъстват много политици, спортисти, както и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който лично изказа своите съболезнования към семейството на футболната легенда. 

"Ще поискаме във всяка страна по света да има поне един стадион, кръстен на Пеле, за да знаят децата за неговото значение. Изпълнен съм с много емоции, тъга, но и усмивки, защото Пеле ни дари с много усмивки. Ще помолим всички да запазят минута мълчание в негова памет", заяви Инфантино.

Поклонението ще продължи 24 часа, а след него по улиците на Сао Пауло ще тръгне шествие с тялото на Пеле. То преминава през квартала, където живее 100-годишната майка на легендата. Шествието ще приключи на мемориала "Вселенски некропол", където утре ще е и погребението.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС