Бохемският живот на една легенда - историята на Пеле на и извън терена

Наградите и признанията върху Краля падаха като конфети

30.12.2022 | 22:47 Редактор: Искра Ангелова
Бохемският живот на една легенда - историята на Пеле на и извън терена

На 82 години ни напусна Пеле - футболистът, който през 2000 г. беше определен от ФИФА за номер 1 на XX век, както и година преди това за спортист на столетието от Международния олимпийски комитет (МОК).

През 1977 г. на художника Анди Уорхол е поръчано да направи портрет на Краля на футбола. "Пеле беше един от малкото, които противоречат на моята теория: "Вместо 15 минути слава, той ще има 15 века", заявява той.

Това най-добре обобщава сведените глави пред футболиста, смятан за най-великия, излизал някога на терена, и за когото светът скърби. Пеле беше смятан от съвременниците си за най-добрия, но уважението към бразилеца се простираше далеч отвъд стадиона и в сферите на спорта, политиката и популярната култура.

Никой не може да си спомни как точно Едсон Арантес до Насименто се превърна в просто Пеле - четирите четири букви, които предизвикват признание и уважение във всичките четири краища на земното кълбо.

pele2

Преди години репортер пита Пеле дали славата му е сравнима с тази на Исус Христос, на което той отговоря: "Има части по света, където Исус Христос не е толкова известен."

Несравнимата му кариера започва на 15 години. А едва на 17 г. Пеле печели Световната купа. След години той вдъхнови Бразилия за още два триумфа - през 1962 и 1970 г.

До края на кариерата си той натрупа 1279 гола в 1363 мача, което е признато за световен рекорд на Гинес, въпреки че се оспорва от мнозина, защото включва приятелски мачове, припомня "Дейли мейл".

Но животът на Пеле извън терена беше също толкова колоритен,. Той се жени три пъти - последният, когато е на 75 години, а аферите далеч не са му непознати. Той има седем деца от различни жени. Някои предполагат, че Пеле е опетнил чистотата на футболното си наследство чрез комерсиализъм. Той рекламира всичко - от кола до виагра, но въпреки че беше сред най-добре платените спортисти на своята ера, доходите му не могат да се сравнят с тези, които печелят някои звезди днес.

pelemar

Последните му години бяха преследвани от здравословни проблеми и неуспешни операции на тазобедрената става. Това го направи неспособен да се придвижва без помощта на инвалидна количка. През септември 2021 г. той претърпя операция за отстраняване на тумор на дебелото черво. 

"Бяха две личности - футболистът Пеле и човекът Пеле, но когато играеше футбол, Пеле беше Бог", заявява Мишел Платини.

Краля израства в ужасяваща бедност във фавелите на Трес Коракоес, син на футболиста Жоао Рамос до Насиментo.

Той е кръстен на американския изобретател Томас Едисън, но без "i". Твърди се, че прякорът, с който го познава светът, идва от неспособността на момчето да произнесе името на местния вратар на "Васко да Гама" - Биле, въпреки че Пеле никога не е потвърдил тази история. Медията пише още, че Краля е играел футбол по улиците с чорап, натъпкан с вестници и подвързан с конец, или с грейпфрут.

pele1

Пеле е едва на 15 години, когато треньорът на младежите на "Сантос" му казва: "Ще се превърнеш в най-великия футболист в света." Той става и най-добрият голмайстор в лигата само на 16 години. А за "Сантос" вкарва общо 643 гола в 659 мача. За тях играе до 1974 г. До миналата година това беше рекордният брой отбелязани голове за един клуб. През 2021 година Лионел Меси го надмина със своите 644 за "Барселона".

Но подвизите на Пеле за Бразилия на Световното първенство по футбол го доведоха до световното внимание и признание. На 17 години той пристига на турнира в Швеция през 1958 г., лекувайки контузия в коляното, тогава съотборниците му настояват той да бъде избран за отбора. По това време става и най-младият голмайстор във финал, когато вкарва два пъти за победата 5:2 над Швеция. При последния съдийски сигнал Пеле припада, а на помощ му се притичва Гаринча.

Контузия му пречи да играе в първите два мача на Бразилия на Световното първенство през 1962 година. А през 1970 г. световната купа остана завинаги притежание на Бразилия, след като бе спечелена от "Селесао" за трети път.

В различни моменти от кариерата си Пеле беше ухажван от видни европейски клубове като "Реал" (Мадрид), "Интер", "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед", но той остана със "Сантос".

santos

През 1975. подписва с "Ню Йорк Космос" и играе в Северноамериканската футболна лига. За страна, за която се предполага, че не се интересува от "футбола", беше изненадващо, че Пеле беше ранен от тълпа от истерични фенове в Бостън. Тогава той беше изнесен на носилка.

Славата на Пеле го направи известно име дори в САЩ с Ричард Никсън и Джими Картър - президентите, които му осигуриха аудиенция в Белия дом. Неговото присъствие помогна за развитието на футбола в Америка и убеди други легенди като Джордж Бест, Франц Бекенбауер и Йохан Кройф да играят там.

А добрите му приятели - Мохамед Али и Боби Мур, присъстваха на последния мач от кариерата му през 1977 г.. Тогава "Космос" се изправи срещу "Сантос". Над стадиона се изсипва порой през второто полувреме, а бразилски вестник написа: "Дори небето плаче."

Твърди, че годишният доход на Пеле по време на кариерата му е бил около 150 000 долара, като богатството му е значително увеличено от 3-годишния договор на стойност 2,8 милиона долара в Ню Йорк.

pele5

Но след като се пенсионира, той все още приема рекламни договори, като по последни данни е спечелил от тях е спечелил 14 милиона долара. Появата му в реклами за виагра изненада много хора, но Пеле сподели, че никога не е използвал лекарството.

Не трябва да забравяме, че той той често забавляваше съотборниците като свиреше на китара. Пеле издаваше сингли и албуми със собствена музика. Скорошна песен беше озаглавена "Listen To The Old Man".

Той се занимаваше и с политика, като беше министър на спорта на Бразилия между 1995 и 1998 г., а също така беше посланик на ЮНЕСКО и УНИЦЕФ, както и посланик на ООН. Наградите и признанията върху Краля падаха като конфети - от почетното рицарско звание, връчено от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец през 1997 г., до място в списъка на 100-те най-важни хора на 20-ти век на списание Time.

oon

Всичко това се случи на фона на един изпъстрен любовен живот. Той се жени за първата си съпруга Росмери дос рейс Чолби през 1966 г., от която има две дъщери - Кели Кристина, Едсън и Дженифър, и син Едсън.

А синът му, известен като Единьо, беше осъден на 33 години затвор по обвинения в пране на пари и трафик на наркотици през 2014 г., но беше намалено на 12 години и 10 месеца. Пеле посети сина си няколко пъти в затвора, като твърдеше, че срещу Единьо няма нито едно доказателство.

Първият брак на Краля приключи през 1982 г. Пеле започва връзка с телевизионната водеща Шуша, която тогава е само на 17. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години.

През април 1994 г. той се жени за психолога и певица Асирия Лемос,, която ражда близнаците Джошуа и Селесте през 1996 г. Двамата се развеждат през 2008 г. и 75-годишният Пеле се ожени за трети път през юли 2016 г. за 41-годишната Марсия Аоки.

wife

Твърди се, че Пеле има поне още две деца от различни афери. Но той отказа да се подложи на ДНК тестове, за да докаже, че е баща на Сандра Мачадо, родена от афера с прислужницата в дома му Анисия Мачадо. Сандра спечели правото да използва фамилното име на Пеле - Насименто, след петгодишна съдебна битка.

А през 1968 г. той разпозна Флавия Курц като своя дъщеря след извънбрачна връзка с журналистката Ленита Курц.

"Бях нормален младеж и имах много приключения", призна Пеле в интервю приживе.

Снимки: БГНЕС