Над 150 000 души изпратиха Краля на футбола, погребаха Пеле в тесен семеен кръг

Млади и стари бразилци от всички краища на страната отдадоха почитта си към футболната легенда

03.01.2023 | 19:13 Редактор: Вяра Димова

Бразилия се сбогува с Пеле. След шествие в памет на Краля на футбола по улиците на Сантос - той беше погребан в тесен семеен кръг. По-рано хиляди се поклониха пред тленните му останки на стадиона, където Пеле е играл през по-голямата част от кариерата си.

Краля на бразилския футбол измина последния си път към мястото, където беше положен за вечността. Пеле се завърна в родния си град Сантос, а млади и стари бразилци пристигаха от всички краища на страната, за да отдадат почитта си към футболната легенда. 

"Той беше фантастичен човек. Имаше добро сърце. Беше любезен не само защото беше спортистът на века, но и защото беше обикновен човек. Винаги се отнасяше с хората по искрен начин. Беше скромен и така ще го запомня - като велик човек и велик спортист", каза бившият президент на ФК ''Сантос'' Марсело Тейшейра.

Над 150 000 души се поклониха пред Краля на футбола. Сред тях бяха президентът на ФИФА Джани Инфантино, бащата на Неймар и треньорът на "Сантос" Одаир Хелман. Инфантино обяви, че ще поиска от всяка страна в света да кръсти свой стадион на името на Пеле. Докато слънцето залязваше, хората продължаваха да идват. 

В 10 часа местно време ковчегът на Пеле беше изнесен от стадиона на Сантос и след процесия по улиците на града Краля на футбола беше погребан в тесен семеен кръг на деветия етаж на вертикалното гробище "Некрополе Екуменика".

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС