Контузия и "Реал" (Мадрид) го спряха в Бразилия, но 8 години по-късно е световен шампион

Ди Мария пропусна финала на Световното първенство през 2014 г.

19.12.2022 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
Контузия и

Аржентина е новият световен шампион - Лионел Меси изпълни голямата си мечта, Емилиано Мартинес се доказа на вратата, печелейки и наградата за най-добър вратар на турнира. Хулиан Алварес и Енцо Фернандес заблестяха със собствен блясък, като последният взе приза за най-добър млад играч на турнира. Но малко в сянка след триумфа остана Анхел ди Мария. Футболистът, който заедно с Меси, извървя пътя от олимпийското злато през 2008 до световната титла през 2022.

Играчът на "албиселесте", който е направен за големите мачове. Вкара победния гол във финала на Игрите в Пекин, разписа се за успеха над Бразилия с 1:0 в Копа Америка. Намери целта и в битката между шампиона на Копа Америка и европейския първенец Италия - Финалисима. Срещу Франция направи дузпата, реализирана от Меси, а след това се разписа за 2:0. 

Ди Мария пропусна финала на Световното първенство през 2014 г., загубен от Германия с 0:1, поради контузия, след като тогавашният му клуб, "Реал" (Мадрид), поиска крилото да не бъде рискувано.

di1

Години след това аржентинецът разкри за писмото от "Реал" (Мадрид), инжекциите в крака и неосъществената мечта.

"Беше сутринта на финала на Световното първенство през 2014 г., точно в 11 часа сутринта, седях на масата на треньора, за да получа инжекция в крака си.  Бях скъсал бедрен мускул на четвъртфиналите, но с болкоуспокояващи можех да тичам, без да усещам нищо.  Казах на нашите треньори тези точни думи: "Ако се счупя, нека продължа да чупя. Не ми пука. Просто искам да мога да играя." Така че слагах лед на крака си, когато лекарят на нашия отбор Даниел Мартинес влезе в стаята с този плик и каза: "Виж, Анхел, този документ дойде от "Реал" (Мадрид)", разкри Ди Мария.

"Казах: "За какво говориш?" Той ми отвърна: "Е, те казват, че не си в никакво състояние за игра. Така че те ни принуждават да не ти позволим да играеш днес." Казах на Даниел да ми даде писмото.  Дори не го отворих.  Просто го разкъсах на парчета и казах: "Изхвърлете го. Този, който решава тук, съм аз", хвърли още светлина върху събитията Ди Мария.

di2

"Предишната нощ не бях спал много.  Част от причината беше, че бразилските фенове пускаха фойерверки пред хотела ни цяла нощ, но дори и да беше напълно тихо, не мисля, че щях да мога да спя.  Невъзможно е да се обясни усещането, което изпитвате в нощта преди финал на Световното първенство, когато всичко, за което някога сте мечтали, е точно пред очите ви."

"Искрено исках да играя този ден, дори това да сложи край на кариерата ми.  Но също така не исках да усложнявам нещата за нашия отбор.  Така че тази сутрин се събудих рано и отидох да видя нашия селекционер г-н Сабея. Имахме много близки отношения, така че ако му казах, че искам да започна мача, знаех, че ще почувства натиск да ме включи. Казах му искрено, с ръка на сърцето, че трябва да включи играча  който чувстваше, че трябва. Казах: "Ако съм аз, значи съм аз.  Ако е друг, значи е друг.  Просто искам да спечеля Световната купа. Ако ми се доверите, ще играя, докато не се счупя", признава още крилото.

Снимки: БГНЕС