Катар се преобрази в името на футбола, алкохолът е забранен, но една бира е 100 евро

Някои от феновете са предпочели да ползват круизни кораби

17.11.2022 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Световното първенство в Катар ще е най-скъпото в историята. След началото му на 20 ноември, много фенове ще трябва да плащат абсурдни - цени като 100 евро за чаша бира и 200 евро за нощувка в палатка в пустинята.

Повече от един милион футболни фенове се очаква да пристигнат в Катар за първото в историята Световно първенство в Близкия изток.

"Това е голямо събитие за нас. Като катарка съм много горда", сподели жителка на Катар.

"Много се вълнувам, че хора идват в Катар", коментира мъж.

От страна с един остарял стадион, малко хотели и почти никакъв масов туризъм, Катар инвестира около 200 млрд. долара, за да се подготви за най-голямото футболно събитие. За целта са построени седем чисто нови стадиона, хотели с 20 хиляди стаи, ново метро и нaд хиляда и 700 нoви пътищa.

"Ще покажем на света каква невероятна Световна купа ще бъде Катар 2022", заяви изпълнителният директор на Катар 2022 - Насер Ал Хатер.

Много фенове обаче имат притеснение. Сред тях са къде ще консумират алкохол, който в страната не е забранен, но може да се употребява само на определени места. Това ще са т.нар. фен зони, в които дошлите заради Световното туристи ще могат да гледат и да консумират бира.

Това обаче няма да е никак евтино удоволствие, защото домакините въведоха в продажба билети за въпросните фен зони. Цените за тях варират от около 50 до 270 евро, с ваучер за 3 напитки - избор между две марки бира и чаша вино. Всяка следваща напитка струва по 100 евро.

И въпреки абсурдните цени - в Катар все още е незаконно да се пие на публични места, включително на стадионите.

"Стига хората да се държат по начин, който не причинява вреда на самите тях и на другите около тях - тогава не би трябвало да има проблем", допълни Алтер.

Някои от феновете, сред които и от Великобритания, са предпочели да ползват круизни кораби, на които да отседнат. Така ще им излезе по-евтино. А търсенето на билети е рекордно, като големият въпрос е как Катар ще побере всички зрители. Страната домакин разполага с около 30 000 хотелски стаи, но 80% от тях вече са резервирани за официалните гости.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС