Истинска лудост в Катар: Разходите за Световното по футбол надхвърлили $200 млрд.

"Тези инвестиции ще доведат до огромен минус за Доха", смята експерт по спорт и финанси

16.11.2022 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Истинска лудост в Катар: Разходите за Световното по футбол надхвърлили $200 млрд.

Все още не е ясно колко точно ще струва Световното първенство по футбол в Катар. Ще бъде най-скъпият Мондиал в близо 100-годишната история на първенството. Според някои оценки турнирът тази година ще струва повече от всички 21 предишни, взети заедно. 

Според експерти разходите могат да надхвърлят 200 милиарда долара. Последните две първенства - в Бразилия (2014) и в Русия (2018) - струваха под 15 милиарда долара.

Експертът по спорт и финанси в университета "Шефилд Халам" Дан Плъмни казва, че още през 2010 година, когато Катар е избран за домакин на Мондиала, се е очаквало разходите да достигнат 65 милиарда долара. А сега те вече надхвърлят 200 милиарда. 

Генералният секретар на организационния комитет Хасан Ал Тауади твърди, че само инфраструктурните проекти, които са реализирани откакто емирството е избрано за домакин, възлизат на над 200 милиарда долара. Сред тях са ново метро, международно летище, около 100 нови хотела, нови пътища и тематични паркове.

"Тези инвестиции ще доведат до огромен минус за Доха", смята Дан Плъмни. По думите му обаче катарците не се интересуват от това, тъй като богатият на газ полуостров разполага с огромни ресурси. 

Според Плъмни целите, които Катар преследва, не са комерсиални. 

"Международните отношения са основният мотив за провеждането на събитието. Парите със сигурност не са проблем за катарците. Очевидно е, че страната може да си го позволи и е готова да поеме гигантските разходи. В много отношения Световната купа през 2022 г. е финансова аномалия", подчерта той, цитиран от DW.

Седем от осемте съоръжения, на които ще се играят мачовете от първенството, изникнаха от нищото. Според правителството изграждането им е струвало 6,5 милиарда долара. След като турнирът приключи, едва ли тези стадиони ще се използват за нещо. 

И други домакини на световни първенства са имали сходен проблем, но Катар бие всички - на три от стадионите ще продължат да се провеждат мачове, но пет ще бъдат демонтирани, използвани за други цели или драстично намалени. 

"За ФИФА световните първенства са основата на приходите им. Tе ги използват, за да плащат за всички свои дейности през четиригодишните цикли", обобщи Плъмли, като посочва приходите от Световното първенство в Русия, които значително надхвърлиха очакванията. 

Снимка: БГНЕС