Автомобилни състезатели: Безплодна среща с министър Лечева, искаме оставката ѝ

Служебният министър на спорта ги покани на разговори, но те не дадоха резултат

28.10.2022 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Десетки автомобилни състезатели излязоха на протест пред Министерството на спорта. Поводът е отнетият лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт.

Автомобилните състезатели поискаха оставката на министъра на спорта Весела Лечева. След двучасови скандирания служебният министър на спорта покани на разговори представители на федерацията по автомобилен спорт.

Недоволните тръгнаха от три сборни пункта в столицата, за да стигнат пред сградата на Министерството на спорта. От Българската федерация по автомобилен спорт протестират срещу отнемането на лиценза им от ММС.

До това се стига, след като служебният министър на спорта Весела Лечева отменя заповед на предшественика си - Радостин Василев, за издаване и връща правата на Автомобилната Федерация на България.

Според председателя на федерацията Румен Дунев действията на министерството са абсолютно незаконни. 

"За нас означава едно противозаконно действие. В момента текат дела, по които няма решения. Ние имаме писмо от ММС, че докато не свършат тези дела, Министерството няма да предприеме никакви действия по заличаване на клубове", каза Дунев.

"Взеха ни международния лиценз и правата за организиране на състезания в България от СБА. Така останахме без право да организираме състезания на територията на страната ни", коментира спортният директор на БФАС Милен Узунов.

"Това е възможно най-лошият вариант, защото нямаме ясно бъдеще за догодина, нищо не се знае", възмути се автомобилният състезател Любен Еманулов.

След обжалване от страна на федерацията - лицензът е върнат за кратко тази година. За това време Федерацията по автомобилен спорт успява да организира 5 състезания, но след отнетия лиценз - състезателите няма да получат наградите си за постигнатите успехи. Това коментира Румен Дунев след среща със служебния министър на спорта Весела Лечева.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.