Истинско признание: "Лудогорец" е в топ 5 на Балканите

Дългите европоходи започнаха през сезон 2013/14 след шеметното участие в групите на Лига Европа

23.10.2022 | 10:35 Редактор: Искра Ангелова
Истинско признание:

"Лудогорец" победи ХИК (Хелзинки) в гросмайсторски стил и си осигури мачове напролет като програмата минимум е участие в Лига на конфренциите, но не е изключено през февруари разградчани да играят и в Лига Европа. Едва ли много хора си дават сметка какъв колосален успех постигнаха "орлите", стигайки до пролетни мачове за пети път в последните 10 сезона, пише "Мач Телеграф".

Дългите европоходи започнаха през сезон 2013/14 след шеметното участие в групите на Лига Европа и първо място, преминало в победен 1/16-финал срещу "Лацио". Интересно е, че в три от досегашните четири съперничества напролет "Лудогорец" се изправя срещу италиански отбор.

През 2017/18 "орлите" излязоха от изключително силна група с "Хофенхайм", "Врага" и "Истанбул Б", и се натъкнаха на "Милан", губейки и двете срещи. През 2019/20 разградчани смазаха ЦСКА Москва и Ференцварош, което осигури на тима двубои с "Интер" напролет. Единственото неиталианско приключение е след излизането на тима от Шампионската лига през сезон 2016/17, когато в ролята си на трети "Лудогорец" се изправи срещу "Копенхаген".

Само четири отбора на изток от Виена са играли повече пъти от разградчани напролет в евротурнирите през последното десетилетие. Рекордьори с по осем пъти са Шахтьор и екзекутираният от Лудогорец през миналия сезон в Шампионската лига - "Олимпиакос". С един излаз по-малко напролет е големият доминатор на Русия през последното десетилетие - "Зенит".

Само с един път повече от разградчани през февруари в турнирите е играл "Динамо" (Киев), а петицата се довършва именно от "Лудогорец". Всички тези четири тима разполагат с космически бюджети от порядъка на 200 - 350 милиона евро спрямо тези на българския хегемон, а звездите на тима се разписват срещу 5-6 милиона евро годишна заплата.

Интересно е, че "Лудогорец", който е взимал скалповете на всички балкански колоси в лицето на "Цървена звезда", "Партизан", ФКСБ и "Динамо" (Загреб) ги превъзхожда значително по излизане от групите. Звезда и грандът на Хърватия го правят по три пъти, но както те, така и другите никога не са си осигурявали преход от група на Шампионската лига за разлика от "орлите". ФКСБ и "Партизан" следват в класацията с два трансфера на мачове през следващата календарна година.

Гордостта на турския футбол, въплътена от триото "Галатасарай", "Фенербахче" и "Бешикташ", също отстъпва на "орлите" за въпросния период. Галата има мачове напролет в четири сезона, докато другите два гранда са с по три. Всеки един от тези клубове разполага с поне 8 пъти по-голям бюджет от разградчани.

Ако се прехвърлим на северозапад към Чехия, то и трите най-успешни тима на страната този век - "Спарта", "Виктория" (Пилзен) и "Славия" (Прага), нямат дори четири участия напролет. В Полша и Унгария също не имали възможността да се наслаждават на пролетни мачове на свои отбори в последните 10 сезона.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК