Практикуването на смесени бойни изкуства може да доведе до мозъчно увреждане

По-честите тренировки увеличават размера на каудалното ядро

06.06.2022 | 17:10 Редактор: Ваня Кузманова
Практикуването на смесени бойни изкуства може да доведе до мозъчно увреждане

Спарингът сред професионалните, които практикуват смесени бойни изкуства - ММА, може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху техния мозък според някои ранни изследвания. Учени разкриват, че по-честите спаринг сесии повишават вероятността от появата на промени в мозъчната структура, които са свързани с мозъчно увреждане.

В тези случаи обикновено се забелязва хиперинтензитет на бялото вещество в мозъка, което е предпоставка за появата на съдово увреждане, в резултат на чести травми на главата. Изследователите разкриват още, че по-честите тренировки на смесени бойни изкуства могат да бъдат свързани с увеличаване на размера на каудалното ядро.

Това е централна част от мозъка, която се асоциира с извършването на различни движения, ученето, паметта, различните емоции и чувството за удовлетвореност.

Съществуват теории, които биха могли да обяснят по-големия размер на това ядро. Една от тях е, че хората, които тренират по-често, могат да станат по-добри в избягването на удари и наранявания по време на битка. Изпълняването на контролирани движения също би могло да обясни промяната в размера на каудалното ядро.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК