ФИФА забрани руския национален химн и флаг на международни мачове

Федерацията отвърна на инвазията на Украйна

28.02.2022 | 11:00 Редактор: Искра Ангелова
ФИФА забрани руския национален химн и флаг на международни мачове

ФИФА отвърна на инвазията на Украйна и повишаващото се международно напрежение, нареждайки на Русия да играе домакинските си мачове на неутрални стадиони и забранявайки използването на флага и националния химн на срещи.

Новината дойде, след като две от нациите, гарантирали си класиране за Световното първенство тази година – Франция и Англия, обявиха, че няма да играят срещу Русия. Решението на ФИФА бе определено като "напълно неприемливо" от Полша, която трябва да се изправи срещу "Сборная" в полуфинален плейоф за влизане на Мондиала в Катар.

Международната федерация обяви в изявление, че ще продължи "диалога си с МОК, УЕФА и други спортни организации за налагането на евентуални допълнителни мерки или санкции, включително евентуално изхвърляне от турнири…ако ситуацията не се подобри значително". ФИФА добави, че руските тимове ще играят като "Футболен съюз на Русия“ и "няма да бъде използван никакъв флаг или химн".

По-рано, Франция, която стана световен шампион на последното световно първенство в Москва през 2018, призова за изхвърлянето на Русия. Победителят от плейофа за участие в Катар между Русия и Полша пък трябва да играе с един измежду Швеция и Чехия. И двете страни вече се обявиха категорично против това да се изправят срещу руснаците. "ФИФА взе под внимание изразените в социалните мрежи позиции на футболните асоциации на Полша, Чехия и Швеция, като вече е в контакт и с трите федерации".

Международната централа добави, че "остава в близък контакт с Украинската футболна федерация и членовете на украинската футболна общественост, които молят за подкрепа да напуснат страната, докато конфликтът продължава да тече".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК