Известни актьори, спортисти и обикновени хора: Светът зове за мир в Украйна

Протести в Русия завършиха с арести

25.02.2022 | 15:55 Редактор: Теодора Патронова

Вълна от солидарност и съпричастност към Украйна по целия свят. Обикновени хора, звезди и спортисти се обявиха против войната и отправиха призиви за мир. И докато пред посолствата на Украйна в много градове по света се провеждаха мирни шествия, протести в десетки градове в Русия завършиха с арести.

Петъчният брой на вестник "Новая газета" днес излиза на два езика: руски и украински. Решението е взето от цялата редакция в деня, в който Русия нахлу в Украйна.

"Днес всички се събрахме рано в редакцията, скърбим - нашата страна, по заповед на президента Путин, започна война с Украйна и няма кой да спре войната", коментира главният редактор на "Новая газета’" Дмитрий Муратов.

"Русия е против войната" - с този призив хиляди руснаци излязоха по улиците на десетки градове в страната. Органите на реда отговориха с масови арести. Мирни шествия и протести в знак на солидарност с Украйна имаше пред много посолства на страната в целия свят - от Берлин и Париж до Варшава и Истанбул. Демонстрации се проведоха дори в Япония и Австралия.

А на протестите в Мадрид беше и актьорът Хавиер Бардем.

"Тук съм, за да покажа, че осъждам войнствените действия на Руската федерация срещу Украйна", изтъкна той.

С призив за мир излязоха и много публични личности в Русия. Сред тях руският тенисист Даниил Медведев, който в понеделник ще стане номер 1 в световната ранглиста. Украинският полузащитник Руслан Малиновски показа послание за мир, което обиколи целия свят.

Играчът на италианския "Аталанта" вдигна фланелката си след като отбеляза гол, а отдолу пишеше "Без война в Украйна". Футболистите на "Барселона" и "Наполи" излязоха с призив за прекратяване на войната, като заедно опънаха огромен транспарант, който гласеше "Спрете войната". 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК