След инцидента с вратаря на "Славия": Защо врати на линейка не се отвориха с минути?

Стражът на "белите" пострада след сблъсък с друг играч

21.02.2022 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

Инцидент на стадиона с вратаря на "Славия" - Георги Петков, повдигна много въпроси. Футболистът пострада след сблъсък с друг играч. Той вече е в стабилно състояние и се чувства добре. Възмущение обаче предизвика линейката на стадиона, чиито врати не се отвориха в продължение на минути.

Веднага след сблъсъка с другия играч става ясно, че Георги Петков трябва да стигне до болница.

"Веднага реагирахме, за да може да освободим езика му, за да диша свободно. Оттам нататък искахме по най-бързия начин да го пратим в болница, но, за съжаление, с линейката имахме малък проблем", каза физиотерапевтът на ПФК "Славия" д-р Дениз Йълмаз.

Пред очите на публиката на стадиона и зрителите пред екраните се разиграва нелепа ситуация. Повече от пет минути шофьори, играчи и съдии се опитват да отворят вратата на линейката.

"Тук говорим за секунди, не за минути. Трябваше по най-бързия начин да е в болница за изследвания, скенер, рентген. Никой не е виновен", сподели Йълмаз.

В крайна сметка след суматохата и безбройните опити - вратата беше отворена, а вратарят на "Славия" - откаран в болница.

"Той ми каза, че когато се е опитал да отвори е чул допълнително щракване и ключалката се е заключила. Шофьорът познава линейката, години я кара. Това е малшанс и много съжалявам", уточни собственикът на медицински център Лалка Коева.

От медицинския център, собственик на линейката, поднесоха своите извинения и са убедени, че техническият проблем е възникнал на терена.

"Нашите шофьори са обучени. Tе проверяват линейката преди тръгване. Ние имаме 3 линейки. Ако сме знаели, че вратата ще създаде проблем, винаги е могло да се тръгне с друга линейка", добави Коева.

Дори и единичен, случаят повдигна въпроса каква е организацията на стадионите у нас. През миналото лято целият свят бе разтърсен от драмата с Кристиан Ериксен, когато пред погледнете на всички футболни фенове, той получи сърдечен арест. А за всеки стадион, който има лиценз за международен футбол, има и определени изисквания.

"Това, което трябва да има, е линейка, която да е оборудвана по протокол на УЕФА с всички изискуеми изделия вътре", обясни лекарят на националния отбор по футбол на България д-р Бисер Бочев.

Според наредбата на БФС трябва да има осигурена една линейка на стадиона. А друг автомобил поема функциите ѝ, ако линейката вече е заминала към лечебно заведение. Не такива са изискванията в аматьорските групи, а там вероятността от контузии също е голяма.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК