Игрите в Пекин излизат в пъти по-скъпо от очакваното - ето защо

Олимпиадата може да излезе повече от 38,5 млрд. щатски долара

04.02.2022 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

Зимните олимпийски игри в Пекин могат да излязат десет пъти по-скъпо от очакваното. 

"Изследване на Business Insider показа, че Игрите могат да струват повече от 38,5 млрд. щатски долара. Това е десет пъти повече от прогнозираните 3,9 млрд. долара. Ако това стане факт, Пекин 2022 ще се превърне във втората най-скъпа Зимна олимпиада. №1 по този показател е Сочи 2014 с изумителните 51 млрд. долара", заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов пред Bloombergtv.

Той уточни, че поскъпването идва от това, че Китай не са взели предвид допълнителни разходи като транспорт и допълнителна инфраструктура. А само изграждането на олимпийското селище струва над 3 млрд. долара. Националният център за бързо пързаляне с кънки струва около 186 млн. долара. и не е включен в настоящия списък с разходи. Това е единственото ново съоръжение, построено специално за Пекин 2022.

Коларов каза още, че започващите 24-ти Зимни олимпийски игри ще са уникални. 

"За първи път ще се проведат изцяло на изкуствен сняг, защото средните снеговалежи в района на китайската столица, са само 11 милиметра. За целта, организаторите са изразходвали над 185 млн. литра вода. Тя е взета директно от язовирите в региона, които и без това страда от липса на питейна вода", поясни Веселин Коларов.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК