Путин си затвори очите, когато се появи делегацията на Украйна на откриването на Игрите

България участва с най-малката си делегация от 1980 г. насам

04.02.2022 | 19:47 Редактор: Елеонора Танева

Зимните Олимпийски игри в Пекин започнаха на фона на все по-нарастващото напрежение между Изтока и Запада. И под сянката на дипломатически бойкот. 

С церемония бе даден старт на най-мащабното спортно събитие. И то в легендарния стадион "Птиче гнездо", който е единственият домакин на две Олимпиади - зимна и лятна през 2008 г. За разлика от Олимпийските игри в Токио миналия август, сега бяха допуснати, макар и ограничен брой хора по трибуните. 

Страната домакин на Игрите откри честването, отбелязвайки началото на пролетта, каквато е китайската традиция за датата 4 февруари. Последва и издигането на китайския национален флаг. 

В церемонията участие взеха само хора, без известни лица или актьори. 

Около час след началото на церемонията мина и българската делегация, водена от биатлонистката Мария Здравкова и сноубордиста Радослав Янков. Това е най-малобройната ни делегация от 1980 година насам. 

Заради по-бавното възстановяване от коронавирус на един от спортистите - България няма да е представена от 16, а от 15 състезатели в 7 спорта - биатлон, алпийски ски, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни.

Заради напрежението между Запада и Китай, редица страни, сред които Съединените щати, Канада, Великобритания, не изпратиха свои представители. 

Анализаторите отбелязаха поведението на руския президент Владимир Путин по време на минаването на украинската делегация - затвори си очите.

А знаменосецът на Американска Самоа се появи гол до кръста в традиционно облекло, но със задължителната предпазна маска. 

3 3000 спортисти от 91 страни ще мерят сили.

Игрите ще продължат до 20 февруари. Посланието на Пекин отново беше за обединение и мир. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК