Съдът в Австралия: Джокович може да насърчи младите да не се ваксинират

Сръбската звезда иска да заведе дело и ще иска обезщетение от 3,8 милиона евро заради лошо отношение

20.01.2022 | 10:20 Редактор: Искра Ангелова
Съдът в Австралия: Джокович може да насърчи младите да не се ваксинират

Федералният съд на Австралия най-после обяви причините, поради които жалбата на Новак Джокович срещу отнемането на визата му беше отхвърлена, след което сръбският тенисист беше депортиран от тази страна. Тричленна комисия, председателствана от Джеймс Алсоп, взе окончателното решение и днес обяви мотивите си. Основната причина е, че сърбинът застрашава здравната сигурност, като се отбелязва, че не нарушава нито един австралийски закон.

"На министъра беше ясно, че Джокович е решил да не се ваксинира и той може да заключи, че обществото ще погледне на неговата позиция срещу ваксинацията дори доверчиво. Тогава световната звезда би могла да повлияе на младото население и то да иска да му подражава и да ги насърчи да не се ваксинират. Освен това има доказателства, че Джокович е пренебрегнал мерките за обществено здраве, като е посещавал дейности, въпреки че е бил положителен. Министърът беше наясно с факта, че ще има вълнения в обществото, ако Джокович остане", пише в досиетата на Съда.

"Министърът не беше длъжен да посочи причините за отказа на визата, но го направи. Съдът не се съмнява, че във връзка с въпрос от голяма обществена значимост е обърнато внимание на формулирането на мотивите през тези четирите дни, в които министърът трябваше да разгледа въпроса и да допълни и представи мотивите. Темата за идентификацията на обществото с един спортен герой и икона преминава през  загрижеността за здравето и реда, обществения интерес", се казва още в мотивите на съда. 

Междувременно се появи новината, че Джокович ще съди правителството на Австралия и ще иска обезщетение от 3,8 милиона евро заради лошо отношение. Само няколко часа по-късно изпълнителният директор на Tennis Australia Крейг Тайли отхвърли информацията, че този орган е платил юридическите такси по процеса в съда на сръбския тенисист.

"Видях тази информация и не бих искал да навлизам в подробности относно споразумението с играчите, но тези твърдения са просто неверни", каза Тайли относно твърдението, че Австралийската тенис асоциация е платила таксите по съдебното производство.

Тайли не мисли за оставка, а само за продължаващия турнир, като каза, че всички въпроси относно сагата с Новак са получили отговор, информира "Труд".

Британският "Сън" обяви, че Новак е в постоянен контакт с адвокатите си в Австралия и че ще иска от споменатото правителство обезщетение от 3,8 милиона евро.

"Добре известно е, че Новак и семейството му смятат, че с него са се отнасяли зле по време на карантината в хотела в Мелбърн. Майка му открила, че стаята е пълна с насекоми. Той е държан като затворник", твърди източник, близък до агента му Адоардо Артладио.

"Новак реши да преследва справедливостта, че не е виновен за нищо. Правеше всичко според правилата. Затвориха го, дори не му даваха закуска. Казвам ти това, което той ми каза. А дори в затвора имат три хранения на ден и могат да излизат. Няма нормален прозорец за гледане към парка, а стена. Това не са хуманни условия", каза наскоро майка му Даяна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК