Анализатори след депортирането на Джокович: Очакваме да се завърне по-силен

Според тях сърбинът е бил подведен при заминаването си за Австралия

16.01.2022 | 18:49 Редактор: Жаклина Иванова

След новината за депортирането на Новак Джокович дойдоха и първите реакции. Анализаторите са категорични, че след случилото се сърбинът ще се завърне на корта по-силен от всякога, а казусът се превърна от от спортен в политически.

За Нова Джокович турнирът в Мелбърн приключи още преди да е започнал. Решението на австралийските власти не е изненада. Според анализатори сърбинът е бил подведен при заминаването си за Австралия.  

"В случая той опита да изработи системата и получи удар в зъбите. Сега ще си лекува раните. Вината обаче е в организаторите на турнира", каза спортният журналист Йордан Божинов.

"Те със сигурност са търсили вариант Джокович да остане там и са дали такива гаранции. Той едва ли е тръгнал на сляпо. Вероятно е бил подведен", сподели треньорът по тенис Пресиян Коев.

Казусът с Джокович и неговото депортиране постави отново въпроса дали се прокрадва политиката в спорта.

"Политиката влезе в спорта, но не както им се иска на сърбите - да повярват, че светът се върти около тях. Тук става въпрос за политика, за едни правила, които една страна сама е наложила", добави Божинов.

"Политиката много агресивно влезе във взимането на решения. Хората говорят, че предстоящите избори при тях дават силно отражение на взимането на решения по казуса", каза Коев.

Най-тежкият удар за световния номер е, че няма да може да се бори за 21-вата си титла от големия шлем.

"За него беше важно да играе тук, тъй като му се отваряше шанс да стане първият с 21. Това е нещо, което той иска да постигне. Вероятно няма да успее и през юни. Това е единственият удар, който може да има по него. Турнири без Джокович ще има", подчерта спортният журналист.

"Джокович беше фаворит да стигне до тази титла. Сега е едни гърди пред Федерер и Надал. Удар за психиката за подготовката за един тенисист. Джокович е доказал, че може да се мобилизира", категоричен бе треньорът по тенис.

Драконовските мерки, които бяха приложени в Австралия само за неваксинирани спортисти, едва ли ще станат практика и на останалите турнири, смятат експертите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК