Пирон в ковчега: Джокович ще трябва да плати и разноските по делото

Световният номер 1 в тениса ще бъде депортиран, след като загуби обжалването пред Федералния съд

16.01.2022 | 13:35 Редактор: Здравко Черкезов

Край на 10-дневната правна сага между Новак Джокович и австралийските власти – световният номер 1 в тениса ще бъде депортиран, след като загуби обжалването пред Федералния съд за повторно анулираната му виза.

След 5-часово съдебно изслушване състав от трима съдии на Федералния съд на Австралия единодушно отхвърли жалбата на Новак Джокович срещу решението на министъра на имиграцията на Алекс Хоук да анулира визата му. Световният номер едно трябва да плати и разноските по делото.

"Съдът постановява молбата да бъде отхвърлена с присъждане на съдебните разноски", обяви съдия Джеймс Алсоп.

Борещият се за нов мандат премиер на Австарлия – Скот Морисън, приветства решението. По думите му то е взето изцяло в името на обществения интерес. Изявление направи и самият Новак Джокович. Световният номер 1 ще уважи постановлението и няма да обжалва пред Върховен съд.

"Разочарован съм от решението на съда да не уважи моята молба за преразглеждане на решението на министъра за анулирате визата ми. Това означава, че не мога да остана в Австралия и не мога да играя на Australian Open", заяви сърбинът.

С депортацията се слага край на надеждите на Джокович  да спечели 10-а титла от откритото първенство на Австралия и така да се превърне в първия тенисист с 21 триумфа в турнири от Големия шлем.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК