Дадоха най-голямата награда в Белград на Джокович, заминава за Марбея

Australian Open вече започна без деветкратния си шампион

17.01.2022 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Суперзвездата в световния мъжки тенис Новак Джокович кацна на родна земя, след като беше депортиран от Австралия. А стотици фенове се бяха събрали, за да го посрещнат като истински герой. Чакането им обаче беше напразно, тъй като един от най-добрите тенисисти в света излезе през друг изход.

Australian Open вече започна без деветкратния си шампион. Но все пак Австралия е склонна да го приеме и преди тригодишната забрана.

"Корените ми са отдалеч и го чакам да дойде, и ако дойде, ще го заведа при правнучките ми", каза една от желаещите да се срещне със световния номер 1.

"Те трябва да се срамуват, не ние. Новак е нашата гордост, на цяла Сърбия. И каквото и да ни направят, и сега, и в бъдеще, трябва винаги да сме силни, с гордо вдигната глава", категоричен бе друг фен.

"Гледал съм и Моника Селеш. И вече съм казвал, че това може да се случи и на него, както се случи на Моника Селеш. Защото с нея се случи нещо такова, докато беше на върха. Но това само показва демократичното отношение на демократичните хора. Демокрацията какво е? Само дума. А трябва да е човешко отношение и това Новак Джокович успя да го докаже", възмути се друг фен.

Той се е прибрал в апартамента си в Нови Белград. Възможно е и да се качи на първия полет за Испания, за да прекара следващия период в Марбея със семейството си. А градската управа иска да му връчи своята голяма награда в областта на спорта, след като десетата титла от Australian Open остана мираж.

"Новак заслужи тази награда отдавна. Това е най-голямата награда, която един гражданин на Белград може да получи от своя град и която се присъжда всеки април", коментира зам.-кметът на Белград Горан Весич.

След десетдневната сага - суперзвездата в мъжкия тенис Новак Джокович се отправи от Дубай към сръбската столица. На летището в емирството, с маска, и два сака, той позира с фенове. Очаквано, такива имаше и в самолета. 

През нощта в Белград се проведе митинг в подкрепа на тенисиста. Думи в негова защита бяха изписвани в продължение на един час на фасадата на най-високата сграда в града. Тя се превърна и в своеобразен екран, на който се развя и сръбският трикольор.

А австралийският премиер заяви, че е възможно Джокович да посети Австралия и преди да изтече тригодишната забрана, ако правителството даде разрешение.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК