Отлагат депортацията на Джокович, правителството иска арест

В събота ще се гледа делото му

14.01.2022 | 14:06 Редактор: Теодора Патронова

Нова развръзка по казуса с Новак Джокович. Той няма да бъде депортиран преди приключването на делото в събота, когато ще се изправи пред съда, въпреки че правителството иска той да бъде задържан. Световният номер 1 ще бъде задържан в хотел, а случаят на Ноле вече е отведен във Федералния съд на Австралия.

Интервюто му с имиграционните служители е утре в 8:00 часа сутринта в Австралия (23:00 ч. тази вечер българско време).

Новината идва на фона на решението на министъра на имиграцията в Австралия, който по-рано заяви, че визата на тенисиста ще бъде анулирана.

Според адвокатите на Джокович, Хоук е отнел визата на клиента им неправомерно, тъй като е заявил, че оставането на сърбина в страната ще възбуди антиваксърски настроения.

 

"Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен. Това прави министър Хоук, като предприема това действие. Нашите силни политики за защита на границите са запазили австралийците в безопасност преди Ковид-19 и сега по време на пандемията", пък заяви министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

Деветкратният носител на Откритото първенство на Австралия се надяваше да защити титлата си следващата седмица. А ако спечели, това ще го направи най-успешният тенисист в историята с рекордните 21 титли от Големия шлем.

Повторното отменяне на визата му обаче го заплашва от депортиране и това означава тригодишна забрана за получаване на нова австралийска виза. Джокович беше задържан още с пристигането си на летището в Мелбърн за турнира Australian Open чрез медицинско изключение, като по този начин да заобиколи изискването за задължителна ваксинация. Вследствие на това визата му беше анулирана. Но той спечели делото в съда.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК