Нова заплаха за депортация от Австралия, казусът с Джокович се заплита

Световният номер едно в тениса призна, че е допуснал две нарушения

12.01.2022 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

Казусът с Новак Джокович се заплита. Той отново е изправен пред заплаха от депортация от Австралия. Световният номер едно в тениса призна, че е допуснал две нарушения.

С единия крак на корта и с другия извън границите на Австралия - Новак Джокович направи признания в Instagram, които отново го изправят пред депортация. Той потвърди, че информацията в декларацията му за пътуване, представена пред австралийските власти, е невярна. В нея не е отбелязано, че е бил в Испания.

"Декларацията за пътуването ми беше подадена от моя екип. Моят агент искрено се извинява за административната грешка, че е отбелязал неправилно полето за пътуването ми, преди пристигането ми в Австралия", съобщи Джокович в Instagram.

Според австралийски медии, този пропуск може да бъде използван като аргумент за депортацията му. В изявлението си в социалната мрежа, световният номер едно разбуни духовете и с обяснението на действията си в периода, когато е дал положителен тест за коронавирус.

Той твърди, че на 16 декември е дал отрицателен антитеген тест и че не е знаел, че е заразен, когато на следващия ден е посетил детско събитие. Признава обаче, че е бил наясно, че е заразен на 18 декември, когато има планирано интервю с френски журналист.

"Отмени всичките си ангажименти, освен интервюто за L'É. Почувствах се длъжен да го направя, за да не разочаровам журналиста", сподели Джокович.

По думите на Джокович решението му е било грешна преценка. Тя обаче може да доведе до проблеми и със сръбските власти.

"Ако е бил наясно с положителния тест - това е нарушение на правилата. Ще трябва институциите да направят проверка", посочи сръбският премиер Ана Бърнабич.

Обясненията на Джокович идват на фона на разследването на "Шпигел", според което сертификатът за преболедуване на тенисиста е подправян.

Германското издание посочва, че представените пред съда в Австралия документи, удостоверяват позитивен PCR тест за Ковид-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември. Това означава, че само в рамките на 6 дни Джокович се е заразил и оздравял от коронавируса.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК