Австралия решава съдбата на Джокович в понеделник, лидерското му място е застрашено

Мобилният му телефон беше конфискуван

06.01.2022 | 12:51 Редактор: Искра Ангелова
Австралия решава съдбата на Джокович в понеделник, лидерското му място е застрашено

Новак Джокович засега няма да бъде депортиран от Австралия, тъй като съдът на Виктория насрочи решението по жалбата, подадена от неговите адвокати, за понеделник, след като "обединените сили" на властите на Виктория и Австралия забраниха на най-добрия тенисист в света да влиза в страната.

"Делото на Новак Джокович беше отложено за понеделник, само седмица преди първия мач на Australian Open. Джокович ще остане в Австралия през уикенда", казва Пол Сакал, местен журналист.

Сръбският "Телеграф" отбелязва: "Имаше ли нещо нередно Новак да спечели 21-ия турнир от "Големия шлем" и така да изпревари "идолите на Запада" Роджър Федерер и Рафаел Надал", така Новак премина през тези изтезания, трябва да гадаем..., но какво поставя под съмнение факта, че всички други тенисисти, които са имали медицинско освобождаване, са преминали границата и само Джокович е бил отхвърлен, въпреки че са имали същата "проблемна виза."

Новак беше задържан на летището повече от шест часа, придружаван от полицията в една стая, където не му беше позволено да общува с членове на екипа си, адвокати, а мобилният му телефон беше конфискуван.

След като бе освободен, той разговаря и с президента Александър Вучич, който сам се замеси в истински дипломатически скандал, който възникна между Сърбия и Австралия заради това отношение към най-добрия играч в света. В крайна сметка беше решено, че Джокович ще бъде депортиран и трябваше да напусне Австралия през деня, но адвокатите му подадоха жалба, след което Новак беше настанен в карантинен хотел, който прилича повече на затвор.

А ако австралийското правителство не уважи жалбата на екипа на Ноле и не го допусне да играе, сръбският тенисист не само ще бъде принуден да напусне страната, но и ще изложи лидерската си позиция в световната ранглиста на опасност, информира "Труд".

Джокера, който 354 седмици е на върха на ATP, е изложен на загуба на 2000-те точки, спечелени от него като шампион от последното издание на турнира.

По този начин Даниил Медведев би имал математическа възможност да го изпревари, ако спечели титлата, защото би добавил 800 нетни точки при защита на финала. В момента разликата между двамата е 2235 точки. Ако се извадят 2000, остават 235 точки.

Ноле трудно ще си върне лидерството, защото не може да влезе в Съединените щати, тъй като не е ваксиниран, така че ще пропусне 1000 Мастърс в Индиън Уелс и Маями. А на хоризонта е защитата на 2000-те точки и от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". В Обединеното кралство също се изисква ваксинация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК