Безпрецедентен скандал в тениса: Австралия срещу неваксинирания Джокович

Сръбската звезда отказва да се имунизира срещу Ковид-19

05.01.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Безпрецедентен скандал в тениса. Световният номер едно Новак Джокович беше задържан на летището в Мелбърн, където пристигна за участие в Откритото първенство на Австралия. Причината е това, че сръбската звезда отказва да се ваксинира срещу Ковид-19.

Джокович получи медицинско изключение да играе от организаторите на турнира, но това разгневи австралийците.

Сърбинът е отявлен антиваксър, но като многократен победител в Мелбърн получи разрешение да участва, въпреки условието за задължителна ваксинация. Последва остра реакция, а премиерът на Австралия заяви, че Новак Джокович не може да влезе в страната, ако не представи доказателство, че не може да бъде ваксиниран по медицински причини.

"Ако тези доказателства са недостатъчни, тогава той няма да бъде третиран по различен начин от никой друг. Изобщо не трябва да има специални правила за Новак Джокович", каза министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

Казусът с медицинското изключение за Ноле разгневи австралийците. Мнозина обвиниха правителството, че позволява на богатите и известните да правят каквото си искат.

"Това е срам. Ние сме направили всичко, ваксинирахме се, бустерни дози. Но идва някой от друга страна и му се прави изключение, за да играе, абсолютен срам и няма да го гледам", сподели жителка на Мелбърн.

"Ние дойдохме от САЩ и трябваше две седмици да сме под карантина. Сега като слушам за изключения за други хора, не е хубаво да има правила за едни хора, а за други правилата да са различни", допълни друга любителка на тениса.

Случаят предизвика много коментари и сред спортистите.

"Мисля, че ако аз не бях ваксиниран, никой нямаше да направи компромис заради мен. Знаете ли обаче, браво на Новак, че получи разрешение да дойде в Австралия и да се състезава", заяви тенисистът Джейми Мъри.

Други обаче подкрепиха Джокович. Сред тях е Григор Димитров. Според него световният номер едно е имал основателна причина да не се ваксинира.

По правило заявленията за медицински изключения се оценяват анонимно от две независими комисии, като за основателни причини се приемат сърдечни заболявания или други сериозни състояния.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК