Ясен Петров: Предстои ни сериозен двубой, нашето желание е да победим

Опитвам да предавам увереността и самочувствието на нашите футболисти, заяви той

04.09.2021 | 13:01 Редактор: Юлия Христова

Селекционерът на България Ясен Петров даде пресконференция преди утрешната квалификация за Световното първенство срещу Литва. Той заяви, че националите утре ще излязат за победа и че се опитва да изгради съвсем нов отбор.

"Искам да кажа, че за радост всички са здрави. Вчера имахме възможност да потренираме с хората, които не са играли. Направихме доста сериозна тренировка. Днес също ще тренираме и ще им дадем още един ден почивка, защото футболистите са изморени. Предстои ни един сериозен двубой, в който нашето желание е да победим", започна Петров.

"Аз съм изключително щастлив от това, че в момента имаме един добър колектив с една отлична атмосфера, което за мен е основата да почнем да градим един отбор, който да започне да радва хората в България. Трябва да забравим вече какво се е случило в Италия. Най-важният е следващият. От тук нататък трябва да побеждаваме. Следващата стъпка няма да е лесна, наясно съм. Ще направим и някои промени, защото през три дни да играеш е изтощително. Да се надяваме, че те ще са правилни и хората, които ще влязат и ще дадат максимума. Искам да похваля всички влезели със смени срещу Италия. Освежиха състава, направихме и тактическа смяна, която се оказа много добра за нас. Да се надявам, че ще бъдем подкрепени, защото този млад отбор има нужда от подкрепа. Вярвам в позитивизма на българина. До този момент не сме играли нито един мач пред публика, откакто сме заедно с момчетата", добави той.

"Аз много си обичам страната. Познавам добре манталитета на българина. Изправени сме пред крайности. Аз им казах след мача с Италия, че трябва да го забравим. Италианците не са само шампиони. Те са една страна със страхотна футболна история. Емоцията няма да я забравя, макар че се опитвам, защото следващият е най-важен. Моето желание е да направим победа и това ще вдъхне самочувствие на отбора, особено за младите момчета. В моята глава и на футболистите се опитвам да изтрия мача с Италия. Градим съвсем нов отбор. Вкарваме много нови и млади момчета. Трябва ни време и подкрепа".

"Преди мача със Северна Ирландия записахме две загуби у дома. Само като разгледах състава им, това е много сериозен отбор, а в България подценяваме нещата и надценяваме себе си. В последно време нямаме много успехи във футболна на национално ниво. Точката в Северна Ирландия ни даде малко тонус и започнахме да си вярваме. Играхме и три контролни срещи срещу много сериозни съперници. Ние вярваме, че вървим по добър път. Атмосферата е много важна, така че футболистите като идват в националния отбор да покажат най-доброто. Никакво подценява за Литва, че загубили от Северна Ирландия. Правим анализи, имаме информация. Литва има нов треньор и съм убеден, че ще дойдат максимално мобилизирани. Трябва да се раздадем и да дадем всичко от себе си. Много се спекулира с това нещо – да футболът е и битка. Трябва да се опитаме и да намери слабите места на Литва".

"Аз по принцип съм много спокоен и се опитвам да предавам увереността и самочувствието на нашите футболисти. Много хора бяха скептични като отивахме в Италия. Имам отлична комуникация с всички футболисти. Още преди мача казах на Наско, че ще е титуляр и ще вкара гол. Радвам се, че познах. Този мач обаче приключи. Важно е да няма напрежение, а те да влязат с желание и да покажат себе си. Да, две години нямаме победа в официален мач, съжалявам. Ние играхме срещу много тежки противници. Имахме три дни да се опознаем преди мачовете с Швейцария и Италия. Трети лагер, почнахме да се опознаваме и да си влизаме в главите. Наистина нашето желание като екип е да изградим един отбор, който да има бъдеще и дай боже да радва хората. Пак ще се повторя, защото за мен е много важно този отбор да бъде подкрепен", смята Ясен Петров, цитиран от gol.bg.  

Вижте повече в репортажа на Моника Симеонова.

Снимка: Lap.bg, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК