Какво представлява уредът за разтягане на гръбнака и как помага при болка

26.08.2021 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
Какво представлява уредът за разтягане на гръбнака и как помага при болка

Едва ли някой не е изпитвал мъчителни болки в гърба и кръста. Статистиката сочи, че това са сред най-разпространените неприятни физически усещания както сред младите, така и сред по-възрастните хора. Причината е, че много често дискомфортът се дължи на преумора, вдигане на прекалено тежки предмети или физическа травма. 

Наред с безобидните причини състоянието може да е провокирано от сериозни здравословни проблеми като дископатия, дискова херния, стеноза, екстензия и др., затова не бива да се неглижира.

Независимо обаче от източника на болката, вече съществува лесен начин да се справим с нея. Решението на проблема дава уред за разтягане на гръбнака, който се нарича инверсна лежанка. 

Какво е инверсната лежанка?

Лежанката е иновативен уред за физически упражнения, с който може да се спортува лесно в домашни условия. За да се практикува с него не се изисква никаква предварителна подготовка или специални умения.

Ефектът от лежанката се дължи на т.нар. инверсионната терапия. В основата на този метод е използването на силата на гравитацията, с която се постига по-малък натиск върху гръбначния стълб и мускулните групи по тялото. 

Инверсната лежанка представлява стабилна стойка, изработена от стомана, на която е закрепено подвижно въртящо се легло. Самият уред не тежи повече от 30 килограма. Конструкцията се сглобява бързо и не заема много място у дома. 

Как се използва лежанката?

Да се използва иновативният уред е изключително лесно и безопасно. Достатъчно е да се следват указанията на производителя, а те се свеждат до следното: човек трябва да легне удобно върху подвижната част на лежанката и да постави удобно краката си на пригодената за целта стойка. 
Уредът разполага със специално закрепване на долните крайници, за да се гарантира стабилност при въртенето или изпълняване на различни движения. След това тялото може да бъде накланя под различен ъгъл от 20, 40 или 60 градуса. Възможно е и напълно да се завъртите с главата надолу. 

По този изключително лесен начин се постига сигурен резултат, който се свежда до намаляване на напрежението между гръбначните прешлени. Това е гарантиран метод за справяне с болките в гърба и кръста, твърдят всички, които практикуват физическа активност с инверсна лежанка.

Препоръчително е в едно положение човек да стои до 15 минути. Те са напълно достатъчни за разтягане на гръбнака и за отпускане на мускулните групи.

Установено е даже, че 7 минути дневно стигат, за да забравите за досадния моментен дискомфорт или хроничните болежки. 

Върху стоманената стойка може да се правят и различни упражнения за мускулите около талията и ханша, за бедрата и ръцете. Много чето напълно здрави хора избират този уред за спорт у дома. 

Практиката сочи, че като стоят под определен наклон за кратко време, те преодоляват стреса, ежедневното напрежение, подобрява се кръвообращението и тонуса, което е лесен и бърз начин за ежедневна физическа активност. 

С редовното използване на лежанката се преодоляват болките в гърба, отпуска се мускулатурата на цялото тяло, стресът и напрежението намаляват, положително въздействие има върху кръбообращението, повишава се тонусът. 

Кога се усеща ефектът от разтягането с иновативния уред?

Хората, които тренират редовно на лежанката казват, че усещат облекчаване, отпускане и липса на болки още след първите разтягания. Хроничните оплаквания изискват малко повече тренировки, но упражненията дават траен резултат още първите седмици. Достатъчно е да се отделят по няколко минути дневно или поне по няколко пъти в седмицата. 

Който веднъж започне да ползва уреда, привиква към лесното му употреба и се убеждава в ползите му върху собственото си тяло. Голямото предимство на лежанката е, че може да се практикува вкъщи, където всеки съобразява активностите си без да е зависим от капацитета на фитнес залата, ангажиментите на инструктора и часовете. Може спокойно да се тренира, колкото и когато желаете, и имате време за това.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК