За втори път хванаха с допинг българския щангист Юндер Бейтула

Спортистът е уведомен за случая и за временното спиране на състезателните му права

17.08.2021 | 16:14 Редактор: Десислава Атанасова
За втори път хванаха с допинг българския щангист Юндер Бейтула

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) съобщи, че след извършен на 1 юли 2021 г. в България извън състезателен внезапен допинг тест, в пробата на щангиста Юндер Бейтула са открити забранени хормони на човешкия растеж, съобщиха от родната федерация по вдигане на тежести.

Спортистът е уведомен за случая и за временното спиране на състезателните му права, въз основа и на инцидента, при който той не е бил открит за допинг проверка на 29 декември 2020 г. Бейтула има право да поиска анализ на проба Б и ако не приеме последствията, предвидени от IWF, ще може да поиска изслушване.

Юндер вече бе наказан веднъж за наличието на забранени стероиди в негова проба и изтърпя двегодишно наказание от 2013 до 2015 г.

Той бе един от четиримата наши щангисти, които в началото на годината имаха шансове да представят България на олимпийските игри в Токио. Останалите трима бяха Божидар Андреев и Христо Христов, които ни представиха на игрите, както и европейският шампион от Москва Стилян Гроздев.

29-годишният щангист от Добрич е един от ветераните в националния отбор, след като болшинството от останалите състезатели са на възраст до 23 години.

"Бейтула бе освободен от лагера на националния отбор на България на 2 юни т.г, а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест, съобразно правилата на Международната федерация. В настоящия случай отговорност за евентуална употреба на забранени вещества носи лично състезателят. БФВТ продължава политиката си на нулева толерантност към употребата на допинг и ще се съобрази с решението на проверяващите и на Международната федерация", заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов.

Снимка: БФВТ (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК