Невяна Владинова: Досега всички мислеха, че първите места са резервирани

След огромния успех момичетата заговориха за оттегляне

11.08.2021 | 14:16 Редактор: Юлия Христова

Революция и надежда в художествената гимнастика – това постигнаха златните момичета от ансамбъла на България със спечелената историческа олимпийска титла. Тази оценка направи вицепрезидентът на федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова. Тя е категорична - България написа история в един от най-красивите спортове.

"Това е една много отдавнашна мечта, цел. Една победа за целия световен гимнастически свят. Преди пет години, когато ги събраха, тяхната цел беше само това, нищо друго и нищо по пътя не ги отказа, просто всяка сутрин ставаха и знаеха, че отиват да вземат златото на Олимпиадата", каза вицепрезидентът на Федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова.

Олимпийският връх е сбъдната мечта, до която се стига по дълъг път, добре утъпкан от предишните успешни гимнастички на България. А в Токио българките доказаха, че няма невъзможни неща. 

"Свикнали сме винаги рускините да са първи, останалите да се борят за разпределението на другите медали.  Всички знаехме, че нашият ансамбъл е най-добрият, но до момента докато не го вземат медала, имаше едно НО заради този субективният фактор съдийство", допълни тя.

Българският ансамбъл обаче предизвика истинска революция. А зад огромния успех стоят треньорите. 

"Ролята на треньора е огромна. Ако го няма треньорът, който да създаде екип и да подходи към всеки, няма как да има успехи", подчерта Владинова.

А олимпийското злато е и личен връх за всеки спортист.

"Трудното е, че така или иначе минаваш този път и не винаги стигаш до върха, но преминаването ти позволява да стигнеш до свой личен връх. Това е таванът в спорта, няма накъде повече. Тези момичета много пъти бяха на косъм от титлата и в други големи състезания, но ето сега виждаме, че всичко е имало смисъл и те имат върха на кариерата си", стана ясно от думите ѝ. 

Невяна Владинова – една от най-успешните ни гимнастички е категорична – златото е мисия възможна. 

"Досега всички мислеха, че първите места са резервирани. Златото си беше резервирано, с тази Олимпиада стана революция в гимнастиката, че могат да се преборят и да вземат златен медал. Този ансамбъл доказа, че в гимнастиката се раждат златни момичета", допълни спортистката.

След огромния успех момичетата заговориха за оттегляне, защото най-хубавото чувство е да се откажеш, когато си на върха. Владинова призна, че не обръща внимание на критиките на Русия, защото винаги е вярвала, че българките са най-добрите. 

А пътят след успешния спорт отваря много врати, стига да не спираш да дерзаеш и да се бориш винаги да си на върха, както в спорта, така и в живота.

"По-скоро увереност, самочувствие да, но не това гадно самочувствие, което е да си надут, а да трупаш в себе си увереност", сподели тя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК