Каратистки за пример: Огромен успех за България на Европейското първенство

Тимът ни завоюва 5 златни, 5 сребърни и 4 бронзови отличия

04.08.2021 | 14:16 Редактор: Жаклина Иванова

Отлично представяне направи българският национален отбор по шотокан карате-до на Европейското първенство за мъже и жени. В Ново место, Словения при конкуренцията от 21 държави и след година без международни състезания, тимът ни завоюва 14 отличия – 5 златни, 5 сребърни и 4 бронзови.

След 2-годишна пауза, без международни състезания, посветена на кандидатстудентски изпити и целеустременост в университета, Петя Николова се завръща на терена с бронзов медал от Европейско първенство в категория "кумите" под 58 килограма.

"Доволна съм от себе си. Успях да преборя страхове си. От доста време не се бях изправяла срещу съперник от друга държава. Последното ми състезание беше преди 2-3 години", сподели тя.

Петя мечтае да учи "Национална сигурност" от първи клас. Спортът за нея е начин на живот, но преследването на върхове в кариерата не е нейната движеща сила.

"Аз със сигурност не се боря само за медали или титли. Искам да бъда здрава физически, да следвам пътя на каратето. Разбира се, успехите също са важни, но предпочитам да съм всеки ден в залата и да показвам най-доброто от себе си, да се боря, да се трудя. Постиженията вече идват сами", сподели още състезателката.

Ива Кръстева се завръща от Словения с три отличия. Завоюва бронзов медал от категория "оупън" над 18 години, където побеждава конкурентката си от Чехия. В категория "отборно микс - мъже и жени" завоюва бронз. А златно отличие получава в категория "отборно жени".

"Емоцията беше много голяма и адреналинът, който се изпитва на подобни състезания, е един път в живота. Особено на отборните дисциплини, когато знаеш, че цял отбор стои зад гърба ти, че се подкрепяте независимо какво се случва", каза каратистката.

Петя и Ива ще получат цяла седмица почивка като награда за доброто си представяне на Европейското първенство. А след това отново ще се завърнат в залата, където рамо до рамо ще се подготвят за Световното първенство по шотокан карате в Сърбия заедно със своя личен личен Сенсей Мукански и с щаба на националния отбор.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК