Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча

Обединенията при карате киокушин федерациите се прави с компромиси и разбирания, отбеляза той

09.07.2021 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева

Тази седмица в Камчия се провежда 15-ото издание на Международния летен лагер по карате киокушин. Повече за древното японско бойно изкуство за самоусъвършенстване по пътя на меча - Иайдо, сподели пред екип на Bulgaria ON AIR Шихан Асен Асенов.

"Самото карате е израз на битката на войните, тогава когато останат без меч. Карате е събрано от уменията на войните да водят битка без меч. Затова всяко едно действие на каратеката е апликация, която имитира движението на меча, но се изпълнява с гола ръка. Голата ръка трябва да бъде толкова прецизна и закалена, за да може да поразява така, както е поразявал мечът", обясни Асенов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че в днешно време то се използва повече като духовно изкуство. 

"Иайдо служи за поддържане на традициите и продължение на духовното в традициите на самурая. За нас каратеките Иайдо е връзката с миналото, с духовното. Да ни напомня, че все пак карате е произлязло от меча. Така както самураите са уважавали меча и са знаели, че от него зависи животът им, така ние се опитваме с работа с меча. Опознаваме това бойно изкуство, за да вникнем по-дълбоко в него, да приемем карате като едно духовно изражение, като развитие не само на физиката, но и на подсъзнанието и разума", уточни Шихан Асен Асенов. 

Той коментира и обединенията при карате киокушин федерациите. 

"Какво става с едно голямо плодотворно дърво - то ражда плодове, има много семена, от които израства ново дърво и пак идват много плодове. При нас пътят е такъв - след като е имало разединение, следва обединение. Ние сме тръгнали да се обединяваме, защото всички говорим на един карате език и търсим едно и също - усъвършенстване на психика и тяло. Ще бъдем обединени, но с компромиси и разбирания", убеден е Шихан Асен Асенов. 

SENSHI 9 се организира със съдействието на Професионалната лига на Световния киокушин съюз (KWU International Professional League), както и със специалната подкрепа на ЗАД "Армеец", MAX Sport, "България Еър" и М Кар Груп – BWM дилър.

Медийни партньори на SENSHI 9 са Boec.BG и Boec.COM, националната телевизия Bulgaria ON AIR, американската онлайн телевизия за бойни спортове FITE, Gol.bg, Topsport.bg, Kwunion.com, Russian Union Of Martial Arts, информационния портал Kyokushin Кarate News и Fighto.News.

Bulgaria ON AIR ще излъчва последователно събитията на живо на 10 юли от 20:00 часа.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца