Първа европейска титла за Англия или Италия ще превземе и "Уембли"?

Мачът ще се изиграе тази вечер от 22:00 часа българско време на стадион "Уембли" в Лондон

11.07.2021 | 11:10 Редактор: Жаклина Иванова

Отборите на Англия и Италия ще се изправят един срещу друг във финала на европейското първенство по футбол, който ще се изиграе тази вечер от 22:00 часа българско време на стадион "Уембли" в Лондон. Двата тима ще сложат точка на Европейското първенство, което трябваше да се състои миналото лято, но бе отложено с една година заради пандемията от коронавирус.

Макар да са едни от водещите европейски отбори, исторически Англия и Италия не са сред най-успешните отбори на европейски първенства. За Англия това е първи финал на шампионат на Стария континент и втори на голям форум след успеха на домашното Световното първенство през 1966 година, докато "Скуадра адзура" е четирикратен световен шампион, но се е качвал на европейския връх само веднъж – през 1968 година у дома.

Все пак Италия може да се похвали с още два финала на Евро 2000 и Евро 2012, загубени съответно от Франция и Испания. За Англия върховото постижение на Европейско първенство до момента бе полуфинал през 1968 и 1996 година.

Англия и Италия са се изправяли един срещу друг общо 27 пъти до момента, като първият им сблъсък е в приятелска среща в Рим през 1933 година, която завършва с равенство 1:1, припомня БНР.

Англичаните имат предимство в началото на съперничеството си с Италия и записват четири победи и четири равенства в първите осем двубоя, преди все пак италианците да запишат успех с 2:0 на 14 юни 1973 година, а единият гол отбелязва бъдещият треньор на "Трите лъва" Фабио Капело, който няколко месеца по-късно носи отново успеха на своите с 1:0. Първите 11 срещи между съперниците са приятелски преди да се стигне до квалификациите за Мондиал 1978, когато двата тима си разменят домакински победи.

Първият мач на финали на голям форум между Англия и Италия е на Евро 1980, когато в Торино домакините печелят с 1:0. Десет години по-късно Италия отново е домакин, този път на Световно първенство и побеждава Англия с 2:1 в мача за третото място в Бари. На Евро 2012 в Киев Италия отстранява съперника си на четвъртфиналите след 0:0 и изпълнение на дузпи, в които блести Андреа Пирло с върховно изпълнение на "Паненка".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК