Италия ликува, Испания потъна в скръб: "Адзурите" са на финал на Евро 2020 след драма с дузпи

Супер двубоят на "Уембли" завърши 1:1 в редовното време

07.07.2021 | 00:50 Редактор: Тодор Петров

Италия е на финал на Евро 2020 след истинска футболна класика срещу Испания! "Адзурите" победиха с 4:2 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) в първия полуфинален сблъсък от турнира, игран на стадион "Уембли" в Лондон.

През първото полувреме испанците контролираха топката, но трудно стигаха до чисти голови положения, докато играчите на Италия имаха златен шанс, но Имобиле се засуети и не стреля към вратата след неразчето излизане на испанския вратар.

Италия поведе в 60-ата минута след страхотна контраатака, завършена от футболиста на "Ювентус" Федерико Киеза. Със страхотен диагонален изстре той не остави шансове на Унай Симон. Футболистите на Испания не се предадоха и натиснаха в търсене на изравнителен гол, до който в крайна сметка стигнаха в 80-та минута, когато резервата Алваро Мората направи добро двойно подаване с Дани Олмо и завърши с лекота, останал очи в очи с Джанлуиджи Донарума.

В продълженията Доменико Берарди прати топката във вратата на Симон, но страничният съдия бе вдигнал флага за засада. В крайна сметка до нов гол не се стигна и двубоят трябваше да бъде решен след изпълнение на дузпи.

Дузпите започнаха с пропуск на Локатели за Италия, чийто удар бе спасен от Симон, но веднага след него Дани Олмо изпрати топката над вратата. След тях последователно вкараха Белоти, Морено, Бонучи, Тиаго и Бернардески, преди Донарума да отрази удара на Мората и даде шанс на Жоржиньо да изпрати Италия на финал. Халфът на Челси хладнокръвно вкара и изпрати в екстаз множеството италиански фенове на "Уембли".

По този начин Италия достигна първия си финал на Европейско първенство от 2012 година насам, а в спор за титлата ще се изправи срещу Англия или Дания, които утре ще определят втория финалист

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК