Български лекар е бил сред медиците герои, спасили Ериксен

29-годишният футболист е получил сърдечен арест, потвърдиха официално от Дания

13.06.2021 | 18:29 Редактор: Здравко Черкезов

Българският лекар Валентин Великов е бил част от медицинския екип, който спаси Кристиан Ериксен по време на мача Дания – Финландия снощи. 

29-годишният футболист е получил сърдечен арест, потвърди официално главният лекар на датския национален тим Мартин Боесен. Това показват направени изследвания на полузащитника. Вече е стабилизиран.

За "българската следа" разкри бившият капитан на "Лудогорец" Светослав Дяков. Д-р Великов е лекар на футболния отбор на "Лудогорец" и е племенник на бившия лекар на националния отбор по футбол на България д-р Михаил Илиев.

"Д-р Великов има забрана от УЕФА да говори пред медии. Той все още не се е чувал и с близките си в България. Целият медицински екип на терена обедини сили и се пребори за живота на Ериксен", заяви д-р Илиев.

"Бяхме извикани на терена, когато Кристиан се срина. Той получи животоспасяващ сърдечен масаж. Бързо получихме помощ от лекаря на стадиона и върнахме обратно Кристиaн. Първи се притича на помощ капитанът на Дания Симон Кяер. Той е направил всичко възможно съотборникът му да не си глътне езика",  разказа лекарят на датския национален отбор Мартин Боесен.

Не по-малко достойни бяха и действията на останалите съотборници на Ериксен, които направиха жива-стена около футболиста, за да бъде защитен от погледите на публиката и камерите. 

"Имаме група играчи, които не мога да похваля достатъчно. Не бих могъл да се гордея повече с тези хора, които се грижат толкова добре един за друг", каза треньорът на Дания Каспер Хюлманд 

Молитви за бързото възстановяване на футболиста дойдоха от всички краища на света. Политици и известни личности използваха социалните мрежи, за да изразят своята подкрепа към футболната звезда.

Социалните мрежи обаче бяха използвани и за отправяне на критики към британската телевизия Би Би Си. Причината - камерите показаха Ериксен, докато лежи в безпомощно състояние на земята, а съпругата му плаче. Последва извинение от медията.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Добре че се оправи Кристияно Сигнализирай за неуместен коментар