"Реал" се изкачи на върха след дъждовно "Ел Класико" в Мадрид

Карим Бензема и Тони Кроос дадоха аванс за тима си

11.04.2021 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

"Реал" (Мадрид) победи за втори път през сезона Барселона и след 2:1 на своя “Алфредо Ди Стефано” направи важна стъпка към защитата на титлата си. 

Карим Бензема (13) и Тони Кроос (28) дадоха аванс за тима си, а Федерико Валверде удари греда малко след втория гол. В края на първото полувреме Лионел Меси удари греда директно от ъглов удар. Аржентинецът изравни Серхио Рамос (45) по рекорден брой участия в “Ел Класико”.

След почивката Оскар Мингеса даде надежди на каталунците с гол в 60-та минута, а малко след това "Реал" удари втора греда след рикошет в тялото на Араухо. До края "Барса" натискаше и имаше претенциите за неотсъдена дузпа. В добавеното време на срещата пък Илайш Мориба разтресе гредата. Това бе втора поредна победа на "Реал" в "Ел Класико" през сезона, след като столичани надиграха големия си противник на "Ноу Камп" с 3:1.

Така преди гостуването на "Атлетико" (Мадрид) на "Бетис" в неделя вечерта "Реал" (Мадрид) поведе в класирането с 66 точки. Толкова имат и "дюшекчиите". "Барса" към момента е на третата позиция с 65. И битката за титлата в Испания става още по-интересна.

"Реал" (Мадрид) надигра съперника си през първото полувреме, в което вкара два гола, удари греда и имаше още няколко добри ситуации.

"Реал" нанесе първия си удар в 13-та минута, когато Федерико Валверде проби през центъра, освободи пространство за Лукас Васкес и му подаде на фланга. Последва страхотно центриране на Васкес отдясно и още по-фамозно засичане на топката от Карим Бензема - с пета. Французинът насочи неспасяемо топката към вратата и вкара 19-тия си гол в Ла Лига от началото на сезона. Толкова имат още Луис Суарес и Жерард Морено, а с повече е единствено Лионел Меси (23), предава gol.bg.

В 26-та минута ситуацията се повтори - "Реал" издърпа дълбоко в своята половина полевите играчи на "Барса" и с контраатака Винисиус спечели свободен удар на границата на наказателното поле. Последва изстрел на Тони Кроос и след два поредни рикошета във футболисти на "Барса" домакините поведоха с 2:0. Немският национал първо намери тялото на Сержиньо Дест, а след това от голлинията Жорди Алба инстинктивно успя да закачи топката, но не и да я извади от вратата си.

Пред отсрещната врата Усман Дембеле отново действа крайно неубедително след хубав пас към него, а в 35-та минута "Реал" като по чудо не вкара трети гол. След поредната контраатака Феде Валверде напредна към наказателното поле и стреля мощно по диагонала. Топката обаче не пожела да влезе в мрежата и разтресе страничната греда. Последва добавка на Кроос и спасяване на Тер Стеген.

В 37-ата минута главният рефер подмина с лекота претенциите на "Барселона" за дузпа за нарушение на Ферлан Менди срещу Усман Дембеле, а в заключителните секунди на първото полувреме Лионел Меси удари греда след директно изпълнение от ъглов удар.

На почивката Роналд Куман замени Дест с Антоан Гризман и промени схемата на "Барса" на 4-3-3. Това пораздвижи играта на каталунците, но и "Реал" се бранеше все така успешно. Над Мадрид се изсипа порой, който попречи на футболистите и на двата отбора да покажат максимума от възможностите си.

Жорди Алба проби по лявото крило и пусна страхотен успореден пас към точката на дузпата. Там дебнеше Оскар Мингеса, който успя да засече топката и да намали изоставането на тима си - 1:2.

Буквално в следващата атака "Реал" можеше да вкара трети гол след остро центриране на Винисиус и рикошет в тялото на Араухо. Топката тръгна застрашително към близкия ъгъл на Тер Стеген, но се спря в страничната греда. В 63-та минута Барса бе близо до изравнителния гол, след като Лионел Меси матира защитата на "Реал" с хитър пас към Алба. Защитникът изскочи сам срещу Куртоа, но от малък ъгъл реши да подава към Гризман. Вратарят на "Реал" обаче се намеси подобаващо и изби.

Последваха пропуски на Реал чрез Винисиус и Тони Кроос, а до края на срещата "Барса" натискаше. В 83-та минута Алба отново изскочи на стрелкова позиция и пусна топката покрай Куртоа. Тя излизаше в аут, а Брейтуейт изпревари Менди, след което падна, искайки дузпа. Каталунците протестираха мощно, но реферът бе категоричен, че няма да посочи дузпа.

Въпреки разочарованието, каталунците не спряха да търсят поне равенството. В 90-та минута Каземиро получи втори жълт картон, след като наруши правилата срещу Оскар Мингеса. При последвалия свободен удар Меси насочи топката във вратата, но и Куртоа се бе позиционирал прекрасно и улови. В добавеното време на срещата юношата на "Барселона" Илайш Мориба можеше да донесе точката на тима си. Младокът стреля от воле от точната на дузпата, но насочи топката в гредата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК